marți, 19 martie, 2024

Ce se intampla cand nivelul de zahar din sange este prea mic

Distribuie:

Publicat:

Hipoglicemia este pretul platit de pacientii cu diabet pentru a avea un bun control metabolic. Nu exista semne sau simptome specifice, adica sa apara numai atunci cand pacientul sufera o hipoglicemie. In plus, simptomele pot sa nu mai apara la unii pacienti si sa apara direct pierderea starii e constienta.

Simptomele hipoglicemiei se datoreaza fie lipsei glucozei la nivelul creierului (neuroglicopenie), fie raspunsului sistemului nervos vegetativ la scaderea glicemiei din sange.

Simptomele neuroglicopenice, adica datorate scaderii glucozei in creier sunt reprezentate de tulburari de memorie, scaderea capacitatii de concentrare, scaderea vitezei de gandire, modificari ale dispozitiei generale (tristete, melancolie sau agitatie, dezinhibitie) si foame. Ele pot evolua spre alterarea starii de constienta, convulsii si coma.

Simptomele date de raspunsul sistemului vegetativ sunt de doua feluri: a) date de sistemul vegetativ simpatic (adrenergic) si b) date de sistemul vegetativ parasimpatic. Simptomele date de activarea sistemului vegetativ simpatic sunt: palpitatii, tremuraturi ale mainii si anxietate (teama fara motiv). Simptomele date de activarea sistemului vegetativ parasimpatic sunt: transpiratii (reci), foame si furnicaturi.

Semne de hipoglicemie pot fi: paloarea pielii, transpiratii profuze (diaforeza), puls rapid si puternic, cresterea tensiunii arteriale, pupile marite, cresterea tonusului muscular (stare de incordare generala si musculara).

In mod caracteristic, simptomele dispar rapid la adiministrarea de zahar.

Dintre semnele si simptomele hipoglicemiei prezentate anterior, cateva sunt cele care pot anunta instalarea comei hipoglicemice. Modificarile starii de dispozitie cu agitatie si dezinhibitie pot fi urmate de o perioada de relativa linistire a pacientului, in care starea de confuzie de fapt se accentueaza, iar raspunsurile la intrebarile puse de cei din jur sunt fara sens.

Accentuarea tremuraturilor mainii, cu transpiratie profuza rece, foame intensa, pupile mari si ochi „sticlosi” poate fi urmata de contractii musculare generalizate sub forma unor convulsii. In absenta interventiei rapide din partea celor din jur, pierderea starii de constienta anunta instalarea comei hipoglicemice.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img