vineri, 29 martie, 2024

Ce se intampla cu ficatul tau daca alimente bogate in grasimi?

Distribuie:

Publicat:

Ficatul gras este o afectiune frecventa in randul adultilor. Printre factorii de risc ai acestei afectiuni se numara obezitateadiabetul, consumul de alcool, hipertensiunea arteriala etc. Ficatul gras este punctul de plecare al tuturor afectiunilor grave ficatului (hepatita, ciroza, cancer). Bombardat zilnic cu alimente nesanatoase, bogate in grasimi, ficatul se vede nevoit sa cedeze si in loc sa respinga grasimea, o acumuleaza.

Simptomele, cel putin in faza de debut a bolii, sunt minore si nespecifice, incat marea majoritate a persoanelor care sufera de ficat gras le ignora sau le pune pe seama altor probleme. Printre manifestarile ficatului gras se numara tulburarile de tranzit, stare de oboseala, usoara crestere in greutate etc. In fazele mai avansate, boala ficatului gras are simptome multe si suparatoare: stari de greata, lipsa poftei de mancare, picioare umflate, slabire brusca si nejustificata etc..

Steatoza hepatica (ficatul gras) fara complicatii este reversibila.

Tratamentul pentru ficatul gras se bazeaza in primul rand pe respectarea unui regim igieno-dietetic, ce consta in reducerea sau mentinerea greutatii corporale la valori aproape de normal, mentinerea trigliceridelor, colesterolului si glicemiei in limite normale, exercitii fizice regulate, respectarea orelor de odihna si somn, evitarea stresului, schimbarea regimului alimentar etc. Persoana care a fost diagnosticata cu boala ficatului gras trebuie sa urmeze un regim alimentar care presupune renuntarea la alimentele bogate in grasimi nesanatoase, la dulciuri rafinate si mai ales la alcool.

Este recomandata o alimentatie bogata in vitamine si minerale, care sa ajute ficatul gras sa se curete de toxine. Sunt interzise slanina, afumaturile, sosurile grase, pizza, produsele lactate grase, inghetata, carnea grasa de porc, produsele de tip fast food si cartofi prajiti etc.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img