vineri, 29 martie, 2024

Ce se intampla daca renunti la zahar timp de 10 zile

Distribuie:

Publicat:

Bauturile dulci lovesc in ficat precum un tsunami, avertizeaza medicii si cercetatorii. Ei au facut o analiza a efectului pe care il are excluderea timp de 10 zile din dieta a zaharului, mai ales la copii.

Ne-am plictisit deja sa tot auzim vesti proaste legate de efectele negative pe care zaharul le are asupra sanatatii noastre. De ce am parcurge inca un material pe aceasta tema, intreaba dr.Sanjay Gupta, citat de cnn.com. Si totusi, sustine acesta, excluderea zaharului din alimentatia copiilor chiar si pentru 10 zile are efecete miraculoase. Cand vine vorba de dieta ne gandim ca aceasta trebuie sa se intinda pe perioade lungi de timp lucru care ne descurajeaza.

Un studiu recent realizat de dr. Robert Lusting si echipa sa de la Universitatea din California, San Francisco, efectuat pe 43 de copii a aratat ca dupa doar 10 zile in care micutii nu au mancat zahar a dus la scaderea nivelului trigliceridelor cu 33%, a colesterolului „rau“ – LDL – cu 5%, precum si a tensiunii diastolice.  Totii copiii inclusi in studiu au avut niveluri normale de zahar si insulina in sange. Dupa doar 10 zile, subliniaza editorul. Cum studiul a fost facut pe copii, nu avem niciun dubiu ca efectele asupra adultilor ar fi similare, conchide acesta.

Oricat de mult ne-ar placea sa reducem totul la numaratul caloriilor, nu putem exclude din discutie faptul ca anumite calorii sunt pur si simplu mai nocive decat altele si pentru multi dintre noi cele provenite din zahar sunt in capul listei. Zaharoza (sucroza) este cea mai comuna forma de zahar. Aceasta zaharoza este compusa in mod egal din glucoza si fructoza. Insa fructoza este personajul negativ al povestii, subliniaza dr. Lustig in studiul sau. De ce? Deoarece organismul nostru foloseste glucoza ca principala sursa de energie, care se metabolizeaza usor oriunde in corp, surplusul fiind depozitat in ficat si muschi sub forma de glicogen.

Din pacate, nu este si cazul fructozei care este metabolizata intr-un singur loc si anume in ficat. Daca ficatul primeste prea multa fructoza excesul este transformat in grasime care este depozitata la nivelul acestui organ. Ficatul incepe sa devina gras, ceea ce este foarte nesanatos. Mai mult decat atat, excesul de grasime ajunge si in sange, marind riscul de boli de inima si de atac de cord. In timpuri stravechi, inainte ca zaharul si fructoza sa devina intr-atat de ieftine incat sa fie produse la scara larga, aveam fructoza doar din fructele care cadeau din copaci. Acum, in fiecare an, americanul de rand consuma circa 60 de kilograme de zahar care loveste ficatul asemeni unui tsunami.

Si mai este o particularitate a fructozei de care ar trebui sa tinem seama. Spre deosebire de alte surse de calorii, aceasta nu suprima hormonul foamei, cunoscut sub numele de grelina. Prin urmare, oricat de mult am manca, nu ne simtim satui. Rezultatul este ca tindem sa mancam incontinuu. Fructoza vizeaza totodata o zona din creier – nucleul accumbens – cunoscut si ca centrul motivational. Se pare ca fructoza da acestui nucleu accumbens un ghiont , rezultand o senzatie de rasplata, chiar o senzatie de euforie , stimuland dorinta de a manca si mai mult. 

Lustig si echipa lui au dorit sa fie clar un lucru. Studiul nu a urmarit sa spuna oamenilor ca mancand mai putin zahar vor fi mai slabi, nu scaderea in greutate s-a avut in vedere, ci reducerea aportului de zahar in organism pentru a diminua impactul pe care acesta il are in organism. Lustig spune ca aceasta reducere a zaharului in dieta de la 28% la 10% poate fi inlocuita cu alti carbohidrati complecsi, (covrigi, de exemplu, si mai putin la produse de patiserie) mai putin nocivi.

sursa: adevarul.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img