vineri, 19 aprilie, 2024

Ce se intampla in corp cand este prea cald afara?

Distribuie:

Publicat:

Iti plac zilele insorite de vara, insa caldura prea mare poate sa afecteze in foarte multe feluri organismul. Iata ce ti se poate intampla cand este prea cald afara. Oricat de mult ne-ar placea vara, atunci cand temperaturile devin prea ridicate pot sa aiba un efect nociv asupra modului in care functioneaza corpul. Nu ignora aceste simptome cu care te poti confrunta cand temperaturile urca foarte mult! Iata ce se intampla in corp cand este prea cald afara:

Caldura prea mare poate sa dea o senzatie de extenuare. Cand temperaturile din termometru sunt extrem de ridicate, corpul tau nu reuseste sa regleze temperatura interna si prin transpiratia abundenta se elimina foarte multa apa si minerale, scrie publicatia medicala webmd.com Astfel, apar paloarea, senzatia de stare de lesin, extenuarea si starile de slabiciune ajungandu-se pana la o usoara greata si dureri de cap. Ca sa-ti revii trebuie sa gasesti un loc cu umbra sau o camera racoroasa, sa te intinzi si sa bei multa apa folosind si sarurile de rehidratare de la farmacie. Daca ignori aceste simptome, risti sa faci insolatie, o problema serioasa care necesita ingrijiri medicale de urgenta.

Riscul de a face insolatie este foarte mare. Pentru unele persoane expunerea prelungita la temperaturi exagerate, riscul de insolatie este unul foarte ridicat. Astfel, organismul nu mai poate sa realizeze procesul de termoreglare, fapt ce duce la supraincalzirea lui. Pielea se incalzeste foarte tare, devine uscata si cu transpiratie minima, facandu-si aparitia si alte simptome precum: starea de rau si slabiciune, durerile de cap insotite de ameteli si greata, pulsul marit. In situatiile grave si in cazul in care nu se iau masurile necesare se poate ajunge la pierderea starii de constienta, soc termic, halucinatii si convulsii. Potrivit specialistilor, cea mai buna solutie este sa mergi intr-o camera racoroasa, sa bei lichide multe si sa tii pachete cu gheata pe maini si picioare. 

Te poti deshidrata rapid cand e foarte cald afara. Multa lume nu ia in serios consumul ridicat de apa pe timpul verii. Insa, trebuie sa stii ca atunci cand este foarte cald afara, corpul pierde prea multe lichide, iar odata cu ele se duc si minerale esentiale precum magneziu, potasiu, calciu si sodiu. Cand corpul este deshidratat poti sa simti constant senzatia de sete, mergi la toaleta mai rar decat de obicei si iti simti gura si limba foarte uscate. De asemenea, alte simptome cu care te poti confrunta sunt: senzatia de ameteala si slabiciune, precum si o usoara stare de confuzie, pierderea echilibrului si dezorientarea. Ca sa-ti revii trebuie sa stai intr-o incapere racoroasa si sa bei o solutie cu saruri de rehidratare. 

De la caldura prea mare pot sa apara reactii alergice pe piele. Aceste eruptii cutanate apare adesea cand umiditatea este foarte ridicata si transpiratia este atat de abundenta incat glandele sudoripare se blocheaza. Cand porii nu pot sa elimine transpiratia, pot sa apara mici bubite pe piele, in special in zona axilelor, pe gat, umeri, sub sani si in general in pliurile pielii. Poti sa previi sau sa tratezi aceste reactii cutanate daca porti haine lejere, vaporoase si dim materiale care au o putere mare de absortie, cum ar fi bumbacul. 

Poti sa ai stari de lesin cand este foarte cald afara. Acestea pot sa apara din senin, in special atunci cand mergi intr-un loc nou si foarte calduros, corpul nefiind adaptat acestui climat. Cel mai important lucru este sa te asiguri ca te hidratezi corespunzator, deoarece riscul de deshidratare este foarte mare si atunci creierul nu primeste suficient sange. Acest lucru poate sa favorizeze aparitia starii de ameteala insotita de lesin. Daca simti aceste stari de slabiciune si ameteala este indicat sa te intinzi intr-o incapere racoroasa, sa tii picioarele ridicate catre tavan si sa consumi multa apa. 

Poti sa ai picioarele umflate cand este foarte cald afara. Unele persoanele se pot confrunta cu picioare umflate pe perioada verii. In cele mai multe cazuri, nu este o problema serioasa si trece de la sine, dupa ce te intinzi si stai intr-o incapere racoroasa. Daca problema persista, revine cu regularitate si cauzeaza durere este foarte important sa mergi la un consult de specialitate. 

Ritmul cardiac devine mai accelerat. Cand iti este foarte cald, inima bate mai tare ca sa pompeze mai mult sange catre piele si sa elibereze caldura excesiva, incercand sa regleze temperatura corpului. Asa ca celelalte organe din corp vor primi mai putin sange, de unde si senzatia de oboseala si slabiciune.

Tensiunea arteriala poate sa scada prea tare. Cand e foarte cald afara transpiratia devine abundenta, pierzi multe lichide si minerale, iar acest lucru poate sa determine o scadere a tensiunii arteriale. Primul simptom este o senzatia usoara de ameteala sau chiar lesinul. 

Te concentrezi cu greutate si apare o stare de confuzie. In zilele toride de vara este foarte dificil sa te concentrezi si sa fii foarte eficient. Nu este ceva neobisnuit, deoarece toata lumea are aceste caderi de energie. De cele mai multe ori se poate remedia problema daca te odihnesti putin intr-o incapere racoroasa si bei mai multa apa. In schimb, daca situatia se inrautateste si starea de confuzie persista, trebuie sa consulti un medic, deoarece poate sa fie cauzat de insolatie. 

Cum sa rezisti cand este prea cald afara

– Consuma cat mai multa apa, chiar si atunci cand nu simti senzatia de sete;
– Evita consumul de cofeina si alcool pentru ca deshidrateaza puternic organismul;
– Opteaza pentru portii mici si preparate usoare la mesele principale;
– Poarta haine lejere si colorate;
– Stai in casa la orele pranzului, pe cat posibil. sursa: eva.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img