joi, 28 martie, 2024

Ce se intampla in corpul nostru cand nu facem dragoste perioade lungi de timp

Distribuie:

Publicat:

Sute de cercetari stiintifice arata ca organismul uman este afectat de lipsa sexului, indiferent de cauzele care ar putea sa duca la incetarea activitatii sexuale. Iar in unele cazuri efectele se rasfrang nu numai asupra vietii sexuale, ci ajung sa ne afecteze si calitatea vietii de zi cu zi, noteaza publicatia Prevention.com.

Un studiu realizat de scotieni a relevat ca raporturile sexuale regulate ajuta la detensionare si la pastrarea stresului sub control. De exemplu, s-a observat ca oamenii care fac sex macar o data pe saptamana, chiar si o data la doua saptamani, fac fata mult mai bine situatiilor stresante, cum ar fi discursurile sustinute in public. In timpul sexului, organismul elibereaza o serie de substante, cum sunt endorfinele si oxitocina, care ajuta la detensionarea fizica si psihica.

Suprimarea activitatii sexuale duce la scaderea imunitatii, ceea ce ne face mai vulnerabili la imbolnaviri frecvente. Cercetatorii de la Universitatea din Pennsylvania, SUA, au dovedit ca relatiile sexuale regulate fortifica organismul si il ajuta sa faca fata mai bine la episoadele de imbolnavire, potrivit adevarul.ro. Acest lucru s-a observat la persoanele care intretineau raporturi sexuale o data sau de doua ori pe saptamana, in cazul carora s-a constatat o crestere de 30% a nivelului unui anticorp care se numara printre cei mai importanti anticorpi activati in lupta impotriva virusurilor, comparativ cu persoanele care faceau sex extrem de rar sau niciodata.

Aproape 80% din infectiile urinare apar in primele 24 de ore dupa un contact sexual, conform unui studiu publicat in revista American Family Physician. In timpul sexului, o bacterie aflata in vagin poate ajunge sa fie impinsa spre uretra, unde cauzeaza infectia. De aceea, atunci cand nu facem sex sau facem sex foarte rar, riscul de infectii urinare scade destul de mult. Prin urmare, iata unul dintre efectele pozitive ale unei vieti sexuale aproape inexistente.

O relatie de cuplu in care sexul aproape ca nu mai exista se indreapta, in mod aproape inevitabil, catre instrainare si, apoi spre destramare. Acest lucru s-a observat si in timpul studiilor de laborator, a precizat pentru publicatia prevention.com. psihologul american Les Parrott, autorul lucrarii „Saving Your Marriage Before It Starts“, aratand ca nivelul oxitocinei si al altor hormoni repsonsabili de starea de satisfactie in cuplu scade in mod drastic in cazul partenerilor care nu mai fac sex. Sexologul recomanda cuplurilor care ajung sa nu mai faca sex in anumite perioade, din diverse motive (sarcina cu probleme, recuperarea mamei dupa nastere, tratament medicamentos sau existenta unei afectiuni medicale care nu permite intretinerea de raporturi sexuale), ca partenerii sa mentina legatura emotionala prin afectiunea aratata prin sarut, mangaieri, oferirea constanta de complimente, sa se tina de maini, si alte gesturi de afectiune menite sa mentina satisfactia la cote cat mai apropiate de normal, in lipsa contactului sexual.

Concluziile unui studiu publicat in revista „Archives of Sexual Behavior“ a aratat un lucru extrem de interesant: femeile devin tot mai deprimate pe masura ce trece mai mult timp in care nu intretin raporturi sexuale. Desi s-ar putea crede ca este vorba de o problema la nivel emotional, studiul a aratat ca explicatia ar putea fi si de natura organica. Mai exact, s-a stabilit ca anumite substante continute de sperma, printre care melatonina, serotonina si oxitocina (care au rol in reglarea emotiilor) au efecte benefice asupra femeilor care intretin raporturi sexuale neprotejate. Bineinteles, dincolo de femeile care fac sex foarte rar, nici femeile care fac sex protejat nu se bucura de efectele benefice ale substantelor regasite in sperma.

Barbatii care nu fac sex in mod regulat prezinta riscuri de doua ori mai mari de a avea probleme erectile, conform informatiilor publicate in revista „American Journal of Medicine“. Autorii studiului considera ca din moment ce penisul este un muschi, acesta este mentinut in forma si de o viata sexuala activa, la fel cum corpul uman este mai puternic si functioneaza mai bine atunci cand facem exercitii fizice in mod regulat.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img