vineri, 29 martie, 2024

Ce se intampla, pas cu pas, daca nu bei alcool timp de 12 saptamani

Distribuie:

Publicat:

E vara, canicula, perioada perfecta pentru o bere rece. Sau doua. Sau trei. Si cum e cald seara de seara, te poti trezi ca ti-ai facut un obicei din a te relaxa cu o halba in fata, in mare parte din zilele saptamanii.

Si daca tot ai vazut ca actioneaza ca un relaxant, e posibil sa mentii obiceiul chiar daca vara trece, eventual inlocuind berea cu vin, iarna. Iar la un moment dat te vei uita in oglinda si vei vedea ca pielea ta nu mai e cum era. Iar acest simptom e dintre cele mai putin grave. E primul pas in a constientiza raul pe care ti-l face alcoolul.

Vestea buna e ca nu e deloc prea tarziu sa renunti la alcool, efectele fiind imediate, conform ziare.com, care citeaza Daily Mail.

In 24 de ore

Ok, ai renuntat abia de ieri la alcool, asa ca e posibil sa fii inca mahmur. Insa pe masura ce orele trec, alcoolul va fi eliminat din organism si incepe imediat detoxifierea.

Nivelul de zahar din sange se normalizeaza, vei gandi tot mai limpede, depresia va trece si vei aprecia ca ai mai multi bani in buzunar, explica dr. Niall Campbell, expert in depedenta de alcool la un spital din Londra.

In decurs de doua saptamani

Alcoolul este nociv inclusiv pentru somn. Ai crede ca gratie lui dormi bustean, dar in realitate el e cel care te trezeste in miez de noapte, pentru a te trimite la toaleta.

Alcoolul este diuretic si incurajeaza corpul sa elimine fluide inclusiv prin transpiratie. Din nou somnul va fi deranjat, pentru ca te vei trezi sa bei apa. Vestea buna e ca daca ai renuntat la alcool, somnul se imbunatateste in decurs de o saptamana.

In decurs de doua saptamani

Alcoolul irita stomacul si duce la reflux gastroesofagian. Renunta la alcool si ai scapat si de aceasta problema.

In doua saptamani de abstinenta e posibil sa remarci si ca ai slabit putin. Alcoolul are destulecalorii: un pahar de 250 de ml, la cina, vine cu un surplus de 228 de calorii. Asa ca doua pahare de vin, seara, iti aduc calorii cat un hamburger, eventual cu ceva maioneza. Si vorbim despre “calorii goale”, fara continut nutritiv.

Daca deja ai renuntat la alcool, iti va fi mult mai usor sa slabesti. Un pic de grija la alimentatie, un pic de miscare, si kilogramele in plus vor pleca.

In decurs de 3 – 4 saptamani

Alcoolul, consumat in exces, mareste tensiunea. Caloriile mentionate mai sus duc la ingrasare, ceea ce, din nou, duce la cresterea tensiunii.

Simpla renuntare la alcool va face ca valorile tensiunii sa scada. Dupa 3 – 4 saptamani rezultatele se vad negresit.

Peste o luna

O luna de abstinenta se traduce printr-o infatisare complet schimbata. Alcoolul este toxic pentru cel mai mare organ al tau, pielea. Aceasta devine tot mai putin elastica, iar imbatranirea ei e accelerata.

Din nou, simpla renuntare la alcool va face ca pielea sa nu imbatraneasca prematur si sa-si recapete tonusul.

In decurs de 4 – 8 saptamani

Starea ficatului se imbunatateste. Ficatul poate procesa mici cantitati de alcool, insa bautul in exces il inflameaza si se ajunge la hepatita alcoolica. In primele stadii, boala e “muta”, adesea fara simptome, asa ca se poate ajunge, daca nu se iau masuri, pana la ciroza, o boala permanenta.

Un pahar de 175 de ml de vin baut zilnic, daca esti femeie, timp de doua sau trei saptamani, si e destul de probabil sa apara steatoza hepatica sau ficatul gras, ficatul transformand glucoza in grasime. Renuntarea la alcool va face ca aceasta etapa sa fie reversibila.

In decurs de 12 saptamani

Bautul in mod constant si excesiv duce la modificari la nivelul celulelor sangelui, in sensul ca acestea cresc. Nu mai transporta eficient oxigenul, obosesc, ceea ce afecteaza intreg organismul.

12 saptamani de abstinenta sunt suficiente pentru ca aceste celule sa-si revina, iar energia sa urce la cotele de dinainte de excese.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img