sâmbătă, 27 aprilie, 2024

Ce se întamplă în corpul meu cand nu mai mananc carne

Distribuie:

Publicat:

Ce se întâmplă când opresc carnea? Ai decis să nu mai mănânci carne? Iată tot ce trebuie să știți despre consecințele pe care le poate avea asupra corpului tau.

Alegerea opririi consumului de carne poate fi motivată de îngrijorarea pentru bunăstarea animalelor, de dorința de a slăbi sau de a-și păstra sănătatea. Dar ce este cu adevărat? În timp ce oprirea cărnii aduce multe beneficii pentru sănătate, poate avea și consecințe negative în absența reechilibrării alimentelor.

Îmi scad aportul de fier

Carnea roșie este bogată în fier, un oligoelement important pentru buna funcționare a organismului nostru, dar care poate crește riscul cardiovascular atunci când este prezent în exces. Promovează stresul oxidativ care dăunează pereților arterelor. Dacă sunteți un mâncător mare de carne roșie, eliminarea din dieta dvs. va reduce aportul de fier și vă va păstra arterele sanatoase.

Fii atent, fierul nu trebuie îndepărtat din dietă, deoarece este esențial pentru hemoglobină și mioglobină, pentru transportul oxigenului în celule, ci și pentru sistemul imunitar și mușchi. Dacă opriți carnea, aportul de fier trebuie găsit imperativ în altă parte. „Calitatea fierului din alte surse nu este aceeași ca cel din carnea roșie, acesta trebuie consumat de preferință cu alimente bogate în vitamina C, astfel încât să fie bine asimilat de organism”, avertizeaza Maxime Mességué, dietetician nutritionist.

Ce se întâmplă când opresc carnea. Corpul meu produce mai puțin acizi biliari

Pentru a digera grăsimile conținute de carnea roșie, ficatul produce acizi biliari. Când mâncăm prea multă carne roșie, acești acizi sunt produși în exces și pot irita colonul, crescând riscul de cancer colorectal. Oprind carnea, ne protejăm de acest risc.

Limitez reacțiile inflamatorii din întregul corp

Grăsimile din carne conțin acid arahidonic care promovează inflamația în organism. O dietă fără carne reduce riscul de reacții inflamatorii la nivelul întregului organism.

Ce se întâmplă când opresc carnea? Îmi cresc aportul de fibre și grăsimi bune

Când oprim carnea, trebuie să găsim alte surse de proteine: pește, produse lactate, ouă, leguminoase, semințe oleaginoase, fructe și legume bogate în proteine… Pe lângă conținutul de proteine, aceste alimente ne oferă fibre și acizi buni grași: acizi grași polinesaturați (omega 3 și 6) și acizi grași monoinsaturați (omega 9).

Slabesc

Îndepărtarea cărnii din alimentație vă poate face să pierdeți în greutate dacă adoptați obiceiuri alimentare bune. „Dacă mănânci prea mult zahăr, amidon și produse industriale, oprirea cărnii nu va avea niciun efect asupra echilibrului”, spune dieteticianul. În schimb, înlocuirea cărnii cu proteine ​​vegetale și pește favorizează pierderea în greutate.

Scad colesterolul rău

Colesterolul rău (LDL) este favorizat de un consum excesiv de carne bogată în grăsimi și cârnați. Îndepărtarea lor din dieta lor ajută la scăderea acestuia. „Încă o dată, cu condiția să mănânci bine promovând fructe și legume, leguminoase, omega 3 și să nu te grăbești pe alte alimente grase”, insistă Maxime Messegue.

Ce se întâmplă când opresc carnea? Ferește-te de deficiențe!

După cum am văzut, suprimarea cărnii din dieta noastră necesită unele ajustări pentru a realiza un echilibru: compensați pierderea de proteine ​​din carne cu proteine ​​vegetale, pește, ouă, produse lactate… Dacă prin acest lucru echilibrul nu este atins, absența cărnii poate cauza deficiențe periculoase pentru sănătate:

Deficiență de fier. Rezultă anemia care duce la oboseală și slăbirea apărărilor naturale. Pe lângă carnea roșie, se găsește în soia, linte, fasole albă, stridii, pește gras și migdale.

Deficitul de vitamina B12. Această vitamină este esențială pentru buna funcționare a sistemului nervos, transportul oxigenului către celule și buna exprimare a genelor. Se găsește doar în produsele de origine animală. De aici necesitatea de a păstra peștele, produsele lactate și ouăle în dieta;

Deficiență de proteine. Sunt necesare pentru buna funcționare a mușchilor și pentru echilibrul nivelului de zahăr din sânge (glicemie). O dietă fără carne nu este o problemă, deoarece proteinele din carne sunt înlocuite cu alte alimente bogate în proteine.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img