marți, 19 martie, 2024

Ce spune Iohannis despre titlul primit de orasul Timisoara

Distribuie:

Publicat:

Presedintele Klaus Iohannis felicita orasul Timisoara dupa ce a fost desemnat la titlul de Capitala Europeana a Culturii 2021 si mentioneaza ca se bucura nespus de mult ca ”Orasul luminilor” va face Romania sa straluceasca si mai mult peste hotare.

“Felicitari Timisoarei pentru reusita! Sa castigi titlul de Capitala Culturala Europeana 2021 inseamna multa munca, vointa si dedicatie din partea autoritatilor si a intregii comunitati deopotriva”, scrie presedintele Iohannis pe pagina sa de Facebook.

El spune ca isi aminteste cu drag de experienta Sibiului in 2007, care “a fost un an de triumf”, iar cel mai important este ca Sibiul a ramas pe marea scena culturala a Europei si continua sa atraga noi si noi vizitatori.

“Timisoara este pentru mine un oras al libertatii, al tineretii, al amintirilor despre cazarma, despre anul 1989, cand, urmand exemplul timisorenilor, am iesit si eu in strada. Este un loc al multiculturalitatii si al deschiderii catre nou, in care diversitatea are farmecul sau aparte. Ma bucur nespus de mult ca «Orasul luminilor» va face Romania sa straluceasca si mai mult peste hotare!”, mai scrie presedintele Iohannis.

Timisoara este orasul romanesc ales pentru a deveni Capitala Europeana a Culturii in 2021, a anuntat, vineri, Steve Green, seful juriului, intr-o conferinta de presa desfasurata la sediul Bibliotecii Nationale a Romaniei. Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, spune ca era de asteptat ca Bucurestiul sa nu castige acest titlu, avand in vedere faptul ca distinctia nu prea se acorda capitalelor administrative nici in alte state europene. In schimb, edilul Timisoarei, Nicolae Robu, spune ca “greul de-acum incepe”.

Ce cuprinde proiectul Timisoara, Capitala Culturala Europeana in 2021

Timisoara se ghideaza dupa mesajul “Lumineaza orasul prin tine!”. Orasul gazduieste anual intre 3.500 si 4.000 de evenimente culturale, iar 85-88% din bugetul cultural local este investit in sustinerea institutiilor publice, doar 12-15% fiind rezervat sectorului independent si ONG-urilor.

Timisoara si-a structurat programul cultural sub forma unei calatorii, cu “statii- program/proiect” si trasee pe si de-a lungul canalului Bega, care conecteaza idei, oameni, locuri.

Orasul de pe Bega dispune de 24 de biblioteci, 19 cinematografe, 11 sali de conferinta, 14 galerii de arta contemporana, sase teatre, patru muzee, Filarmonica si Opera, patru spatii culturale, 47 de situri de patrimoniu, 24 de scoli, opt centre ale industriei culturale si creative, 340 de piete si curti interioare, 18 cladiri publice si comerciale si doua centre de tranzit pentru refugiati.

Nicolae Robu, primarul Timisoarei, s-a declarat foarte bucuros ca orasul pe care il conduce a fost desemnat Capitala Europeana a Culturii 2021, insa admite ca aceasta victorie reprezinta “o raspundere uriasa” si este convins ca “greul de acum incepe”.

“Aceasta victorie este o victorie de echipa, de echipa mare, echipa fiind comunitatea timisoreana in ansamblul ei”, a declarat Nicolae Robu, primarul orasului Timisoara, vineri, dupa anuntul facut de reprezentantii Comisiei Europene.

Edilul a mai spus ca titlul de Capitala Europeana a Culturii ii obliga pe timisoreni.

“Este o raspundere uriasa, pe care noi trebuie sa o onoram. Suntem constienti ca greul de acum incepe. A fost foarte greu pana acum, dar de acum trebuie sa confirmam”, a spus Nicolae Robu.

Bugetul prevazut de care dispune Primaria Timisoarei este de 48,5 milioane de euro, din care 20 de milioane de euro provin de la bugetul local, 5 milioane de la bugetul Consiliului Judetean Timis si circa 1,5 milioane de la Comisia Europeana. “Pentru diferenta, contam pe bugetul central al Romaniei”, a declarat primarul Nicolae Robu, conform news.ro.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img