joi, 18 aprilie, 2024

Ce spune parul alb despre sanatatea noastra

Distribuie:

Publicat:

Parul albeste odata cu înaintarea în vârsta, e inevitabil. Se întâmpla în general pe la 40-50 de ani. Uneori, însa, mult mai devreme. Aceasta depigmentare poate fi si un indicator al starii de sanatate. 

Albirea parului, numita si caniție, este un proces care se produce când melanocitele, celulele care asigura culoarea parului fiecaruia, înceteaza sa mai secrete melanina. Parul creste în continuare, dar fara pigment. 

Primele fire albe pot aparea foarte devreme, chiar si la 20 de ani. Nu se poate face nimic, este o chestiune de genetica în cele mai multe dintre cazuri.

Cât despre parul alb care ar aparea peste noapte, din cauza unui stres foarte mare, a unei frici sau a unui traumatism, dermatologii spun ca e un mit! Încarunțirea este un proces natural. E adevarat însa ca stresul poate antrena alte disfuncții ale organismului ce pot duce la albire, dar nu peste noapte, noteaza digi24.ro.

Trebuie sa mai spunem însa ca si fumatul a fost, mult timp, legat de o îmbatrânire prematura a firului de par.

Vopsitul parului, chiar si unele sampoane pot contribui la o albire prematura. Multe dintre aceste produse conțin ingrediente ce determina o scadere a secreției de melanina. Peroxidul este una dintre aceste substanțe daunatoare.

E adevarat, însa, ca apariția firelor de par alb poate fi, în unele cazuri, si indiciul unor probleme de sanatate. 

Potrivit unui studiu din 2017 al European Society of Cardiology, organizație care reuneste mii de cardiologi din toata lumea, cu cât barbații albesc mai repede, cu atât risca sa dezvolte ateroscreloza, adica o suferința a vaselor de sânge. „Îmbatrânirea este un factor de risc cardiovascular inevitabil si este asociata cu unele semne dermatologice ce pot indica un risc crescut de boala cardiaca”, explica unul dintre autorii acestui studiu, dr. Irini Samuel. În cadrul acestui studiu, s-a ajuns la concluzia ca participanții deja atinsi de ateroscreloza erau mai predispusi sa aiba par alb. Totusi, oamenii de stiința spun ca ar fi nevoie de studii suplimentare pentru a confirma ca exista o legatura între boala cardiaca si parul alb.

Pentru o buna sanatate capilara este necesara o alimentație echilibrata. Carențele de vitamine pot fi un factor ce duce la albirea parului. În special niveluri scazute de vitamina B12 antreneaza o depigmentare a firului. Totusi, dermatologii spun ca acest lucru se întâmpla în cazuri grave de subnutriție sau de alimentație extrem de dezechilibrata.

În orice caz, se recomanda oricui o dieta bogata în antioxidanți (fructe, legume proaspete, peste, ceai verde, ulei de masline), pentru ca ajuta la oprirea stresului oxidativ si, prin aceasta, a unei albiri premature.

Vitiligo este boala ce se caracterizeaza prin apariția unor pete albe pe piele. Albirea parului sau depigmentarea parului facial poate fi, de asemenea, un semn al acestei boli autoimune.

La fel se întâmpla si în cazul peladei, boala generata tot de o dereglare a sistemului imunitar, care provoaca o cadere a parului pe anumite porțiuni mai proeminente ale capului. În momentul regenerarii parului, firele pot fi albe.

De asemenea, un studiu publicat în 2008 facea legatura între anormalitați aparute în cazul parului si disfuncția tiroidiana. D.F.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img