marți, 19 martie, 2024

Ce spune un renumit preot despre coincidente. Simple intamplari ori semne divine?

Distribuie:

Publicat:

Parintele Nicolae Tanase: Cum ar trebui sa interpretezi coincidentele: sunt simple intamplari sau semne divine? Depinde ce inseamna. Noi stim ca nimic nu este intamplator, nimic, absolut nimic. Nici nu putem pretinde ca Dumnezeu comunica cu noi direct, pentru ca atunci suntem mandri, nu putem avea pretentia asta.

Exista un destin predestinat fiecarei persoane, sau suntem stapanii destinului nostru?

Dumnezeu are prestiinta lui cu fiecare din noi, nu are predestinatie, daca ar avea predestinatie nu as mai avea liberul arbitru. Adica manifestarea libera a vointei, atunci nu mai suntem responsabili. (Parintele Nicolae Tanase)

***
Semnele prezentei harului lui Dumnezeu

Unde este harul – izvorul vietii, acolo din inima izvorasc fapte bune; cand Duhul Sfant pogoara, atunci orice munca devine mai usoara si rugaciunea neincetat iese din inima si ochii lacrimeaza fara incetare si orice cugetare este treaza si curata, fiindca Duhul Sfant lucreaza atunci in om.

Cum poate sa inteleaga omul, daca a dobandit harul desavarsit ori nu?

Unde este harul – izvorul vietii, acolo din inima izvorasc fapte bune; cand Duhul Sfant pogoara, atunci orice munca devine mai usoara si rugaciunea neincetat iese din inima si ochii lacrimeaza fara incetare si orice cugetare este treaza si curata, fiindca Duhul Sfant lucreaza atunci in om. Dar cine se lasa prada patimilor, la acela patimile se inmultesc si cand prin ele cel viclean pune stapinire pe om, atunci in sufletul lui se face intuneric bezna si povara.

***

Rugaciune catre Dumnezeu-Duhul Sfant

Imparate Ceresc, Preabunule Mangaietorule, Duhule al adevarului, Cel ce din Tatal mai inainte de veci purcezi si intru Fiul pururea Te odihnesti; nepartinitorule Izvor al darurilor celor dumnezeiesti, pe care le imparti precum voiesti; prin care si noi nemernicii ne-am sfintit si ne-am uns in ziua botezului nostru. Cauta spre rugaciunea robilor Tai, vino la noi si Te salasluieste intru noi si curateste sufletele noastre, ca sa putem a ne face locas Preasfintei Treimi.

Asa, o Preabunule, nu Te scarbi de necuratia noastra, nici de ranile pacatelor; ci le tamaduieste pe ele cu ungerea Ta cea atotvindecatoare. Lumineaza mintea noastra, ca sa cunoastem desertaciunea lumii si a celor ce sunt in lume; inviaza stiinta noastra, ca neincetat sa vesteasca noua ceea ce se cuvine, a face si ce se cuvine a lepada; indeparteaza si innoieste inima noastra, ca sa nu izvorasca mai mult ziua si noaptea ganduri rele si pofte necuvioase. Imblanzeste trupul si stinge cu insuflarea Ta cea datatoare de roua vapaia patimilor, prin care se intuneca in noi Chipul cel preascump al lui Dumnezeu.

Iar duhul lenevirii, al mahnirii, al iubirii de stapanire si al grairii in desert goneste-l de la noi. Si ne da noua duhul dragostei si al rabdarii, duhul blandetii si al dreptatii, ca indreptand inimile cele slabite si genunchii, fara de lenevire sa calatorim pe calea sfintelor porunci. Si asa, ferindu-ne de tot pacatul si implinind toata dreptatea, sa ne invrednicim a primi sfarsit crestinesc si nerusinat si a intra in Ierusalimul cel Ceresc, iar acolo a ne inchina Tie, impreuna cu Tatal si cu Fiul, cantand in vecii vecilor: Treime Sfanta, slava Tie!
Sfantul Cuvios Paisie Velicikovski de la Neamt
Sursa: Crinii tarinei sau Flori preafrumoase adunate pe scurt din Dumnezeiasca Scriptura.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img