vineri, 29 martie, 2024

Ce sunt indulcitorii si cum ne afecteaza

Distribuie:

Publicat:

Este un cunoscut nutritionist din Romania care are reguli stricte pe care le urmeaza, dar nu este ferma. Consuma produse interzise, dar extrem de rar si in cantitati mici. Acum nutritionistul Mihaela Bilic explica ce sunt indulcitorii.

„Cand vine vorba de nutritie, nu am crezut niciodata in alb si negru, in alimente perfecte sau ideale si nocive sau nesanatoase. intotdeauna am fost de parere ca doza face otrava iar mancarea tine de compromis, de alegerea variantei care sa fie cat mai aproape de nevoile, valorile, traditiile si perceptia noastra apropo de “bun/bine”, sustine Mihaela Bilic, potrivit clickpentrufemei.ro.

”Pe acest principiu am ales sa beau sucuri cu indulcitori, considerandu-le raul cel mai mic la categoria “apa colorata”. Gestul meu starneste in continuare mirarea si chiar comentarii de la cei din jur, care nu se pot abtine sa nu intrebe ingrijorati: “indulcitorii nu sunt nocivi/cancerigeni?”

Justificarile mele sunt de obicei laconice, simpliste, nu cu dorinta de a convinge pe cineva, ci mai degraba de a furniza niste informatii/adevaruri/argumente incontestabile:

– aspartamul este un produs sintetic care combina 2 fragmente banale de aminoacizi, unul amar si altul fara gust; de ce anume gustul lor final este naucitor de dulce, nici oamenii de stiinta nu pot sa spuna

– zaharina nu are riscul de a determina probleme renale decat la un consum excesiv, de peste 600 tablete/zi

– sucraloza este un izomer al zaharului natural, la care schimbarea pozitiei unei grupari -OH a dus la un gust dulce de 900 ori mai intens decat al zaharului.

Pe langa biochimie, adaug intotdeauna mici observatii de ordin practic: consumul de indulcitori scad nevoia de zahar si ajuta sa ne eliberam de dependenta de dulciuri in plus ne protejeaza dintii de carii, ficatul de steatoza (incarcare cu grasime), sangele de colesterol in exces, organismul de imbatranire si silueta de kilograme in plus- adica scapam de toate relele pe care le face zaharul.

Cum spuneam, obiectivul meu nu e sa conving pe nimeni sa-si schimbe obiceiurile, explicatiile apar doar in conditiile in care cei din jur sunt curiosi in legatura cu alegerile mele.

Recunosc ca exista si situatii pe care le provoc, cand prietenii mei comanda bauturi racoritoare, nu ma pot abtine sa nu intreb suplimentar: ” de care suc vrei, normal sau zero/light?”E un fel de incercare de a le da posibilitatea, in ultimul moment, de a face o alegere mai buna.

Pentru ca asta e adevarul, nu pot asista nepasatoare cum apropiatii mei se “indoapa” de apa cu zahar”Variantele cu indulcitori au gust de medicament”, raspund ei detasati. “Cu atat mai bine”, le raspund, “sunt un medicament impotriva grasimii si a dependentei de zahar, care actioneaza extrem de eficient si la care puteti apela cand veti decide sa aveti grija cu adevarat de corpul vostru!”

Cred ca am avut astfel de discutii/conversatii/argumentari cu zeci de oameni, de la necunoscuti pana la prietenii apropiati

si nu pot sa neg ca imi vine sa sar in sus de bucurie cand vreunul dintre ei, la distanta de dezbaterea pe tema indulcitorilor, constata pe pielea lui beneficiile pe care simpla schimbare a unui obicei de consum le aduce.

Nu stiu cum/cand au luat hotararea, cert este ca nu trece o luna de zile pana apar rezultatele:

“Am slabit 3-4kg fara sa schimb nimic in dieta, fara sa-mi propun” sau “Ma trezesc ca nu-mi mai trebuie desert in fiecare zi, ca nu ma mai gandesc mereu la dulciuri”. Astfel de marturisiri sunt extrem de pretioase pentru mine, pentru ca imi confirma a mia oara cat de pacatos este zaharul pentru organismul nostru. si nu in ultimul rand imi arata ca degeaba vrem noi binele cuiva, nu poti sa convingi pe nimeni sa faca o schimbare- tot ce trebuie sa faci e sa-i dai informatia corecta si apoi sa astepti cu rabdare momentul in care este pregatit sa o foloseasca.

Doar deciziile pe care le luam din proprie initiativa, fara impuneri si constrangeri, pot duce la schimbari durabile, pe termen lung. Deci rolul meu e doar sa plantez “samanta”, cand va incolti si va rodi nu mai depinde de mine. Insa nu exista bucurie mai mare decat sa-mi vad “semintele” inflorite!” spune Mihaela Bilic. (A.M.)

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img