marți, 19 martie, 2024

Ce sunt trigliceridele si cum ne afecteaza ele

Distribuie:

Publicat:

Practic, acestea sunt grasimile din sange formate de excedentul de calorii care nu sunt “arse” imediat, fapt care duce in mod inevitabil la un risc crescut de boli cardiovasculare si pancreatice.

De cate ori mancam, organismul nostru transforma caloriile de care nu are nevoie imediat, in trigliceride, care sunt stocate in celulele adipoase. Intre mese, ele sunt eliberate, prin control hormonal, pentru a ne furniza energie. Asadar, daca obisnuim sa consumam mai multe calorii decat ardem, mai ales glucide si grasimi, am putea avea hipertrigliceridemie.

O valoare intre 150 si 200 mg/dl este considerata crescuta, dar inca acceptabila, in timp ce valori peste 200 sunt mari si ne introduc pe un teritoriu periculos pentru sanatate.

Trigliceridele si colesterolul sunt doua tipuri diferite de grasimi. In timp ce colesterolul este parte componenta a celulelor si a anumitor hormoni, trigliceridele sunt depozite de energie. De regula, la analize se masoara ambele. Ideal ar fi ca inainte de recoltarea de sange pentru analize, pacientul sa “posteasca” 10-12 ore, pentru un rezultat cat mai corect al dozarilor.

Valorile crescute ale trigliceridemiei duc la ingrosarea peretilor vaselor de sange (ateroscleroza) si la rigidizarea arterelor. Pe scurt, creste riscul de infarct miocardic, accident vascular cerebral si in general, creste riscul aparitiei bolilor cardiovasculare. Nu in ultimul rand, valorile extreme ale trigliceridelor (peste 1000 mg/dl) pot provoca aparitia pancreatitei acute.

Desi poate aparea si ca tulburare de sine-statatoare, de cele mai multe ori hipertrigliceridemia este parte a asa-numitului sindrom metabolic, un cumul de modificari care include hipertensiune arteriala, diabet zaharat, nivel crescut de colesterol si obezitate.

Cresterea trigliceridelor poate fi si un efect secundar al unor tratamente cu beta-blocante, antiinflamatoare steroidiene, diuretice, contraceptive. De asemenea, hipertrigliceridemia poate fi un semn al unui diabet zaharat incorect tratat sau controlat, sau al unui hipotiroidism, ori al unei boli renale sau hepatice.
Sapte reguli simple pentru „imblanzirea” trigliceridelor:

Reducerea aportului caloric.

Scaderea in greutate, in cazul persoanelor supraponderale sau obeze.

Miscare, miscare, miscare! Minim 20-30 de minute pe zi!

Evitarea alimentelor bogate in glucide (paine, zahar, faina alba).

Evitarea consumului de alcool. Alcoolul este bogat in calorii si glucide si creste spectaculos nivelul trigliceridelor, chiar in cantitati mici!

Inlocuirea grasimilor animale saturate cu unele nesaturate, vegetale, cum ar fi uleiul de masline. Consumul frecvent de peste bogat in acizi grasi omega 3 si omega 6.

Nu in ultimul rand, daca schimbarile in stilul de viata si alimentatie nu sunt suficiente, medicul va poate recomanda tratamente pe baza de fibrati, uleiuri de peste sau acid nicotinic.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img