sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Ce tipuri de cancere ii pot afecta pe barbati

Distribuie:

Publicat:

Cancerul de prostata, de colon, de plamani si de piele sunt cele mai frecvente tipuri de cancere care ii afecteaza pe barbati. Informatiile corecte pot ajuta la prevenirea sau diagnosticarea lor precoce a lor, si, in consecinta, la tratamente mai usor de urmat, cu prognostic mai bun.

Riscul de cancer creste odata cu varsta. Potrivit site-ului de informatii medicale cancer.org, patronat de Societatea Americana pentru Studiul Cancerului, cancerul de prostata este in topul clasamentului tipurilor de cancere care ii afecteaza pe barbati. Acest tip de cancer este mai frecvent la barbatii trecuti de 65 de ani. Ce se stie pana acum este faptul ca existenta in familie a unei rude apropiate cu acest tip de cancer creste riscul pentru ceilalti de a dezvolta boala. Potrivit sursei mai sus citate, dupa varsta de 50 de ani, fiecare barbat ar trebui sa tina legatura cu medicul sau in ideea consilierii medicale celei mai adecvate si a testelor celor mai potrivite care trebuie urmate. In cazul in care decideti sa fiti testati, markerul PSA din sange trebuie facut impreuna sau in lipsa examinarii rectale. Cat de des trebuie efectuat testul depinde de nivelul PSA.

Cancerele de colon si de rect sunt mai frecvente la persoanele de 50 de ani si peste. Barbatii care o istorie de familie in care acest tip de cancer a fost prezent sau au polipi in colon sau rect, inflamatii ale intestinului au un risc mai mare de a dezvolta boala. In plus, persoanele supraponderale, cu o dieta bogata in carne si grasimi, care fumeaza si nu fac sport sunt mai predispuse. Cele mai multe cancere de colon debuteaza ca polipi. Testarea este esentiala si poate salva viata daca polipii sunt descoperiti inainte de a se transforma in cancer. Daca un polip precancerous este eliminate, cancerul de colon poate fi prevenit. Pentru persoanele la risc recomandarea este ca testele sa inceapa de la varsta de 50 de ani.

Cancerul de plamani. 8 din 10 cazuri apar din cauza fumatului, insa si persoanele care nu fumeaza pot face cancer la plamani. Persoanele care au fumat cate un pachet pe zi, timp de 30 de anis au 2 pachete pe zi, timp de 15 ani au riscul cel mai mare si ar trebui sa mearga la medic pentru testare CT. Cancerul de piele poate afecta orice persoana se expune la soare. Cei cu piele foarte alba, par blond sau roscat sunt mai predispusi, comparativ cu persoanele brunete sau cu pielea inchisa la culoare. Riscul creste si pentru persoanele care au avut in familie un istoric de melanoma sau au suferit arsuri pe piele in copilarie. Multe tipuri de cancere de piele pot fi evitate prin limitarea expunerii la razele ultraviolete fie ca sunt de la soare, fie ca sunt de la lampile de bronzat. Daca sunteti afara si e vara, stati la umbra, ami ales in orele amiezii. Nu uitati de palarie, ochelari de soare, bluze cu maneci lungi. Cremele de protectie cu factor peste 30 sunt necesare atunci cand va expuneti la soare. Atentie la orice tip de alunita care isi modifica forma si culoarea si adresati-va rapid medicului dermatolog.

Pe langa vizitele regulate la medic, este necesar sa se renunte la fumat, sa se mentina o greutate normala, sa se practice o activitate fizica regulata, iar alimentatia sa fie una sanatoasa, bogata in fructe si legume. Alcoolul consumat trebuie limitat cantitativ, iar istoria medical a familie cunoscuta pentru a sti de unde poate veni pericolul.

sursa: adevarul.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img