vineri, 29 martie, 2024

Ce trebuie sa stie orice persoana hipertensiva

Distribuie:

Publicat:

Farmacista sau farmacistul tau poate nu te-a intrebat daca mai ai intrebari atunci cand ai fost sa achizitionezi medicamentele de pe o reteta. insa, daca ai intrebari si nelamuriri, nu ezita sa le pui personalului din farmacie. Este adevarat ca tot ceea ce trebuie sa stii este scris pe flacon sau pe cutia medicamentului. si stii deja ca pastilele vin la pachet cu un prospect, instructiuni, avertismente si efecte secundare, iar toate acele informatii pot fi uneori coplesitoare. Tocmai de aceea merita sa stai de vorba cu farmacista data viitoare cand ai de cumparat o serie de medicamente sau suplimente. De fapt, probabil ca vezi mai des personalul din farmacii decat iti vizitezi medicul de familie. Asa ca data viitoare cand intri intr-o farmacie, pune aceste intrebari:

Ar trebui sa fiu constienta de posibilele interactiuni medicamentoase? Interactiunea medicamentoasa inseamna modificarea efectelor unui medicament de catre alt medicament sau de o substanta. Interactiunile medicamentoase pot face ca medicamentul pe care il iei sa fie mai putin eficient, pot cauza efecte secundare neasteptate sau pot creste actiunea unui alt medicament pe care il iei, explica specialistii citati de womenshealthmag.com. Dar interactiunile care pot aparea intre doua sau mai multe medicamente nu sunt singurele lucruri pe care ar trebui sa le verifici. Medicamentele pot interactiona, de asemenea, cu suplimentele pe baza de plante, cu alimentele si bauturile, dar si cu afectiunile medicale existente. De fapt, se stie ca peste 85 dintre medicamente interactioneaza cu grepfrutul, potrivit unei cercetari publicate in revista Canadian Medical Association Journal. Printre aceste medicamente sunt incluse unele care scad colesterolul, unele care se recomanda impotriva anxietatii si unele prescrise pentru reglarea tensiunii arteriale.

Ce ar trebui sa fac daca am uitat sa iau o doza? De ce sa nu recunoastem? Acest lucru se intampla tuturor la un moment dat. Dar cat de important este daca uiti sa iei o doza? si ar trebui sa iei urmatoarea pastila de indata ce ti-ai amintit pentru a preveni posibilele probleme? Sau aceasta este o idee proasta din start? Iar daca urmezi un tratament cu pastile contraceptive, cat de multe pastile ai voie sa uiti sau ai voie sa le iei mai tarziu, inainte de a folosi o metoda de rezerva cum ar fi un prezervativ? Ei bine, totul depinde de reteta exacta si de tratamentul exact pe care il urmezi, spun farmacistii americani. in loc sa faci lucrurile "dupa ureche", vorbeste cu farmacistul tau pentru a invata ce trebuie sa faci daca si cand uiti sa iei o pastila la timp.

Daca pot ramane insarcinata in timp ce iau aceste pastile, ce ar trebui sa fac? Daca esti insarcinata sau incerci sa ramai insarcinata, trebuie sa ai o conversatie mai ampla cu medicul tau specialist despre tratamentele tale medicamentoase si modul in care acestea ar putea afecta sarcina ta. Dar chiar daca nu esti insarcinata, ar trebui intotdeauna sa stii care este protocolul daca se intampla sa ramai gravida. La urma urmei, in vreme ce se crede ca unele medicamente nu au niciun efect asupra dezvoltarii fatului, s-a dovedit ca unele substante medicamentoase, printre care si Isotretinoin (folosit pentru a trata acneea severa), pot provoca malformatii congenitale grave atunci cand sunt luate de femeile insarcinate, spun specialistii americani. Farmacista ta iti poate impartasi orice informatii utile in cazul in care ai ramas sau banuiesti ca ai ramas insarcinata.

Cum si cand ar trebui sa iau acest medicament? Atunci cand iei un medicament cu sau fara mancare, acest lucru are legatura cu mai multe lucruri decat cu posibilele probleme si dureri provocate la stomac. Unele medicamente trebuie luate cu alimente (in timp ce mananci), in vreme ce altele trebuie luate pe stomacul gol, spun farmacistii. Momentul zilei conteaza si el pentru unele retete eliberate de medici. De exemplu, medicamentele care scad colesterolul, numite statine, ar trebui luate noaptea, deoarece acesta este momentul din zi in care colesterolul "rau" este la cel mai inalt nivel.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img