sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Ce trebuie sa stie orice viitoare mamica fumatoare

Distribuie:

Publicat:

Femeile care obisnuiesc sa fumeze în timpul sarcinii sau care dau nastere la copii care au o greutate sub cea considerata normala au un risc mai ridicat ca acestia sa dezvolte un anumit tip de leziune a retinei, conform unui studiu realizat recent în Danemarca. Oamenii de stiinta danezi si-au concentrat atentia asupra grosimii stratului de fibre ale nervului optic, responsabile de transmiterea de informatii vizuale de la ochi la creier. Atunci cand acest strat este prea subtire, persoanele afectate ar putea manifesta un risc mai mare de deficiente de vedere si glaucom, o boala a ochiului ce poate duce la orbire.

Studii realizate anterior au asociat fumatul în timpul sarcinii cu riscul de aducere pe lume a unor copii subponderali, noteaza cercetatorii în jurnalul „JAMA Ophthalmology”. Din cauza ca greutatea scazuta la nastere este asociata si cu subtierea stratului de fibre ale nervului optic, fumatul ar putea avea un efect direct si indirect asupra nervului optic si al conexiunilor acestora ca retina, subliniaza oamenii de stiinta, în raportul citat de Agerpres.

În cadrului studiului actual, cercetatorii au examinat informatii obtinute în urma investigatiilor oftalmologice realizate pe 1.323 de copii cu varste cuprinse între 11 si 12 ani si au descoperit ca atat fumatul cat si greutatea scazuta la nastere sunt asociate în mod independent cu subtierea stratului de fibre ale nervului optic. ”Fumatul pentru o perioada relativa scurta în timpul sarcinii poate avea consecinte pe toata durata vietii fetusului expus”, sustine dr. Christopher Kai-Shun Leung, cercetator în cadrul Universitatii Hong Kong, autor al unui editorial ce însoteste studiul.

80% dintre mamele cuprinse în aceasta cercetare nu erau fumatoare. Alte 2% au încetat acest obicei în timpul sarcinii, iar 18% au continuata sa fumeze pe durata perioadei în care au fost gravide. Circa 4% dintre copii s-au nascut cu greutate sub cea considerata normala.

Testele oftalmologice efectuate pe toti copiii au relevat faptul ca acestia aveau o grosime a fibrelor nervului optic de 104 micrometri. La copiii ale caror mame au fumat în timpul sarcinii aceasta valoare era în general cu 5,7 micrometri mai mica decat la cei ai caror mame nu au fumat cat timp au fost gravide. La copiii subponderali la nastere, grosimea medie a fibrelor nervului optic a fost cu 3,5 micrometri mai redusa decat a copiilor care au venit pe lume avand o greutate normala.

 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img