vineri, 19 aprilie, 2024

Ce trebuie sa stii daca vinul iti provoaca durere de cap

Distribuie:

Publicat:

De ce apare durerea de cap de la vin, în special de la vinul rosu? Potrivit Yale Scientific Magazine, nu se poate spune cu siguranta de ce se întampla acest lucru. Mai multe componente din vinul rosu pot contribui la durerile de cap, însa unele vinuri albe contin aceleasi ingrediente. Yale Scientific Magazine citeaza o cercetare care indica faptul ca un continut ridicat de amine din unele vinuri poate avea legatura cu acest lucru, dar exista si alte ipoteze.

Dar nu toti reactionam la fel. Unii dintre noi sunt mai sensibili, se simt ametiti de la o jumatate de pahar de vin rosu si spun ca nu pot continua pentru ca îi ia durerea de cap. Altii pot bea oricate pahare (desi nu este recomandat sa se exagereze) fara sa se planga de vreun deranj, ci dimpotriva. Prin urmare, constitutia noastra fizica si predispozitia genetica au la randul lor un rol important.

Alegeti vinurile sarace în histamine si tiramine
Histaminele si tiraminele sunt amine, sau compusi organici. Potrivit unui articol din Wall Street Journal, primele dilata vasele de sange, iar urmatoarele le contracta. Atunci cand ambele sunt prezente în acelasi vin, exista posibilitatea pentru dureri de cap. Vinurile rosii contin histamine mult mai des decat cele albe. Chardonnay, Sauvignon Blanc si vinurile de Sauternes au un continut redus tiramine. Alegeti aceste soiuri pentru a evita cat mai mult durerea de cap.

Un pahar de vin rosu pe zi, recomandat pentru sanatate

Vinuri sarace în taninuri
O alta ipoteza da vina pe taninuri pentru durerile de cap cauzare de vin. Taninurile ofera gustul sec caracteristic vinurilor rosii. De asemenea, acestea determina creierul sa elibereze serotonina. Aceasta este un neurotransmitator al „fericirii”, însa prea mult poate cauza dureri de cap. Cu cat vinul este mai sec, cu atat va contine mai multe taninuri, astfel ca pentru a preveni durerile de cap, evitati vinurile rosii, mai ales pe cele foarte seci. Vinurile albe precum Chardonnay, Sauvignon Blanc, vinurile de Sauternes si Pinot Grigio sunt alegeri potrivite.

Vinuri sarace în congeneri
US National Headache Foundation declara congenerii drept cauza durerilor de cap cauzare de vin. Congenerii sunt substante chimice formate în urma procesului de fermentatie si sunt vinovatii pentru mahmureala ce are loc în urma unui consum excesiv de alcool. Apar mai des în vinurile si alcoolul închise la culoare decat în vinurile si alcoolul albe.

Nu sulfitii sunt de vina pentru durerea de cap
Vinurile provenite din diferite regiuni au niveluri distincte de taninuri, congeneri, histamine si tiramine. Desi majoritatea persoanelor dau vina pe sulfitii atat de prezenti în vinuri pentru mentinerea termenului de valabilitate, Yale Scientific Magazine arata ca acestia nu provoaca dureri de cap. Sulfitii protejeaza vinurile de la oxidare.

În coaja boabelor de struguri se afla nu numai drojdiile care ajuta la fermentarea vinului, dar si unele bacterii care pot altera vinul. Sulfitii au rolul de conservanti si previn aparitia si dezvoltarea mucegaiurilor si bacteriilor, opresc oxidarea si mentin aroma naturala a vinului.

O durere de cap cauzata de vin va aparea de obicei la aproximativ 15 minute de la consum si nu ar trebui confundata cu mahmureala, care se resimte a doua zi. Durerile de cap din mahmureala sunt rezultatul consumului excesiv de alcool.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img