joi, 28 martie, 2024

Ce TREBUIE sa stii despre BOALA LYME: bacteria nu e in toate capusele. ATENTIE la medicii IMPOSTORI!

Distribuie:

Publicat:

Diagnosticul de boala Lyme, boala infectioasa transmisa omului prin intepatura de capusa, poate fi pus doar de medicii infectionisti, a declarat Alexandru Rafila presedintele Societatii Romane de Microbiologie, sfatuindu-i pe oameni sa evite impostorii.

“Trebuie mentionat ca nu toate capusele sunt purtatoare ale acestei bacterii si ca nu toate intepaturile de capuse produc boala Lyme. Afectiunea este monitorizata permanent in Romania din 2010, cand au fost diagnosticate 312 cazuri. In 2013 au fost diagnosticate 1.052 de cazuri, cu 60 la suta mai putine decat in anul precedent”, a precizat doctorul Rafila.

El a mentionat totodata ca boala Lyme poate fi prevenita simplu prin inlaturarea capusei la camera de garda a oricarei unitati sanitare, toaletarea plagii si administrarea unei singur doze de antibiotic la indicatia medicului.

“Stadiile secundare si tertiare ale acestei afectiuni sunt foarte rare si nu reeprezinta o problema de sanatate publica. Pentru a evita diagnosticul eronat, tratamentul prelungit si nejustificat cu antibiotice, care este deosebit de periculos pentru pacienti, recomandarea noastra pentru public este aceea de a se prezenta doar la clinici si spitale de boli infectioase pentru stabilirea diagnosticului si a tratamentului”, a adaugat Alexandru Rafila la conferinta de presa “Mituri si adevaruri in boala Lyme”, organizata cu ocazia Simpozionului “Infectiile transmise prin vectori in contextul globalizarii si al schimbarilor climatice”, organizat de Societatea Romana de Microbiologie.

Medicul a precizat ca, nu de putine ori, a citit anunturi prin care oamenii erau invitati sa depisteze daca sufera de boala Lyme.

“Acest lucru nu trebuie luat in seama, una din cinci capuse au potential infectant si, revin, metoda cea mai simpla este scoaterea capusei, spalarea locului si o singura doza de antibiotic. Din nefericire am intralnit o persoana care de noua luni primea tratament cu antibiotic pentru boala Lyme, ceea ce provoaca cu certitudine alte suferinte”, a mai spus medicul.

Anual, la nivel european, sunt raportate aproximativ 85.000 de cazuri de boala Lyme, potrivit datelor de la Centrul europeran de prevenire si control al bolilor.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img