joi, 25 aprilie, 2024

Ce trebuie sa stim despre boala picioarelor grele

Distribuie:

Publicat:

Un necaz pe care il consideram trecator – picioare obosite si um­flate – poate ascunde o stare grava de sanatate, legata de proasta circu­latie a sangelui. E bine sa stiti ce provoaca aceste tulburari venoase si, mai ales, cum sa reactionati – 

Problemele venoase sunt ereditare? DA. Riscul este mai mare in caz de antece­dente de varice in familie. Dar femeile nu sunt sin­gurele vizate. Şi in cazul unui barbat care are astfel de probleme, aproape intotdeauna, macar unul din­tre parinti sufera de aceasta boala.

Band mai putine lichide, picioarele se umfla mai putin? NU. Aceasta teorie este cat se poate de falsa. A bea mai putine lichide nu va schimba situatia cu nimic, pentru ca imobilitatea este cea vinovata de aparitia edemelor. Nu este vorba despre o cantitate de apa bauta, ci de lipsa miscarii.

Anticonceptionalele favorizeaza senzatia de picioare grele? DA. Estrogenii favorizeaza vasodilatatia si aparitia edemelor. Cat despre progestative, ele diminueaza tonusul venelor si pot, astfel, sa agra­veze simptomele picioarelor grele. In cazul cand prezentati aceste simptome, nu ezitati sa vorbiti cu ginecologul, pentru a va schimba anticoncep­tio­nalele.

Picioarele grele anunta, in mod cert, aparitia varicelor? NU. Se poate foarte bine sa suferiti de sindro­mul picioarelor grele fara nici un alt semn al bolii. Pentru ca totul se petrece la nivelul capi­larelor san­guine, ale caror pereti devin fini si po­rosi, atunci cand sunt fragilizati. Daca adoptati o igiena mai buna de viata, varicele nu mai sunt o fatalitate.

Sarcina este o perioada de risc? DA. Este adevarat. In timpul ultimelor luni de sarcina, circulatia prin vene devine mai putin efi­cace, din cauza impregnarii hormonale si a copilu­lui care apasa pe vena cava inferioara, situata in abdomen. Evitati statul prelungit in picioare si purtati ciorapi compresivi.

Femeile slabe sunt protejate? NU. A fi slab nu previne problemele de cir­culatie. In schimb, obezitatea le agraveaza, jenand intoarcerea sangelui prin vene. In acest caz, pier­derea catorva kilograme este benefica.

De vina este ficatul? NU. Opinia conform careia ficatul foarte incarcat foloseste o mare parte din masa sanguina pentru a se epura este falsa. Circulatia proasta vine in primul rand de la o slabiciune a peretilor vascu­lari.

Constipatia agraveaza problemele? DA. Din pacate, este adevarat. Ea creeaza o congestie a bazinului inferior, jenand urcarea san­gelui prin vene spre inima. Redobandirea picioa­relor usoare se bazeaza pe o alimentatie mai bogata in fructe si legume.

Este bine sa porti tocuri. DA. Cu conditia sa nu de­paseasca mai mult de 4 cen­timetri, iar tocurile sa fie bine fixate (se exclud sandalele instabile, fara bareta in spate).

Cu cat gambele sunt mai musculoase, cu atat circulatia este mai buna. DA. Muschii gambelor stimuleaza urcarea sangelui catre inima atunci cand se contracta. Asadar, cu cat aceasta musculatura este mai dez­voltata si tonica, cu atat pomparea sangelui este mai eficace.

Anumite sporturi trebuie evitate. NU. Mersul pe jos, urcatul pe scari, inotul, bicicleta, alergarea… sunt sporturile cele mai bune pentru sistemul circulator. Oricare dintre ele e mai bun decat sedentarismul.

Ciorapii compresivi sunt recomandati in avion. DA. Avionul favorizeaza dilatatia venoasa. Au­­toritatile sanitare recomanda ciorapii compre­sivi clasa 2 (15 la 20 mm Hg), pentru calatoriile care dureaza mai mult de patru ore.

Mersul prin apa este excelent. DA. Mai ales daca se merge prin apa pana la jumatatea gleznei, ba chiar mai sus. Presiunea apei solicita picioarele pana la ni­velul coapselor, ceea ce stimuleaza cir­culatia din bazin.

Strugurii sunt buni pentru circulatia sangelui. DA. Din cauza continutului in flavo­noide, care amelioreaza circulatia sanguina (la fel ca si vinul rosu), coacazele negre, afinele, extractul de scoarta de pin, sulfina, chiparosul si ginkgo biloba, strugurii sunt grozavi. Pot fi mancati proaspeti (de pre­ferinta bio) sau sub forma de suplimente ali­mentare. sursa: formula-as.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img