sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Cea mai buna dieta pentru curatarea ficatului

Distribuie:

Publicat:

Pe langa adaugarea in dieta a unor alimente benefice pentru ficat, este necesar sa le eviti pe cele care impiedica procesul natural de curatare a acestui organ. 

Ficatul este un organ extraordinar, care indeplineste numeroase functii in organism, drept pentru care este necesar sa il mentii sanatos. In general, o alimentatie echilibrata este de ajuns, insa, daca nu mananci sanatos, iti recomandam sa incerci urmatoarea dieta pentru curatarea ficatului.

Care este rolul ficatului?
Rolul principal al ficatului este de a indeparta substantele nocive din organism, inclusiv oxidantii. In plus, acest organ elimina hormonii in exces, drept pentru care proasta functionare a ficatului poate provoca acnee si sindrom premenstrual dureros.

Totodata, ficatul regleaza glicemia. Daca aceasta functie nu este indeplinita cu succes, te vei confrunta cu probleme precum oboseala si cresterea in greutate. In cazuri severe, te poti imbolnavi de diabet.

Ficatul produce bila. In absenta acesteia, nivelul de colesterol creste, provocand probleme digestive si balonari, alergii alimentare si proasta asimilare a vitaminelor, mai ales A, D, K si E.

De ce este necesar sa iti cureti ficatul?
Organismul produce in mod natural cantitati mari de toxine prin procesarea alimentelor consumate. Daca ficatul este supraincarcat, acesta elibereaza in sange un amestec cu amoniac, care poate deteriora creierul, sistemul nervos, rinichii si ficatul.

O alta toxina eliberata de ficatul supraincarcat este acidul lactic. Acesta provoaca oboseala cronica si dureri musculare. Acumularea excesiva de acid lactic poate cauza anxietate, dureri de cap, hipertensiune arteriala si atacuri de panica.

Alte surse de toxine sunt:

Cofeina

Alcoolul

Sarea

Alimentele procesate

Medicamentele

Toxinele din mediu, cum ar fi fumul de tigara, pesticidele si produsele chimice.

Dieta pentru curatarea ficatului
Aceasta dieta pentru curatarea ficatului se bazeaza pe marirea consumului anumitor alimente si evitarea altora. Ideal ar fi sa urmezi acest regim alimentar timp de o saptamana. Vom imparti alimentele in trei categorii: alimente permise, alimente care trebuie consumate cu moderatie si alimente interzise.

Alimente permise (mananca oricat doresti)
Fructele detoxifiante sunt o parte importanta a dietei pentru curatarea ficatului. Cele mai bune optiuni sunt urmatoarele:

Citrice

Papaya

Piersici

Mango

Pepene

Struguri rosii

Fructe de padure

Continutul de fibre din aceste fructe faciliteaza eliminarea toxinelor din corp si imbunatateste functionarea sistemului digestiv. Este recomandat sa le consumi mai degraba proaspete si intregi, decat sub forma de suc.

Legumele cele mai benefice pentru detoxifierea ficatului sunt:

Anghinarea

Ardeii

Sfecla

Varza de Bruxelles

Legumele crucifere (broccoli, varza, conopida, varza furajera, nasturel, spanac)

Morcovii

Castravetele

Dovleacul

Cartofii

Rosiile

Fasolea

Germenii

Legumele de mai sus ajuta la neutralizarea metalelor grele, a pesticidelor si a altor substante daunatoare cu care intram permanent in contact.

Poti consuma zilnic fructe si seminte oleaginoase nesarate, crude, precum migdale, nuci braziliene, alune, nuci pecan, seminte de dovleac, de floarea soarelui, de susan si de in.

Foloseste ulei de masline extravirgin la gatit si uleiuri din seminte pentru a da gust salatelor. La fel ca si semintele, aceste uleiuri ajuta la absorbirea toxinelor daunatoare.

Bea zilnic cel putin opt pahare de apa, de preferat purificata, filtrata sau imbuteliata. Poti consuma, de asemenea, ceai sau cafea decofeinizate.

Alimente care trebuie consumate cu moderatie
Iti recomandam sa limitezi consumul de:

Cereale, cum ar fi orez brun, porumb, ovaz si quinoa: nu mai mult de doua portii pe zi.

Peste, precum somon, macrou, ansoa, si sardine: nu mai mult de o portie pe zi.

Banane si cartofi: o portie o data la doua zile.

Alimente interzise

Carne rosie si lactate, inclusiv oua, lapte, branza si iaurt. Lactatele sunt una dintre cele mai frecvente cauze ale alergiilor alimentare, iar majoritatea persoanelor produc anticorpi impotriva lor, ceea ce genereaza o reactie a sistemului imunitar.

Grau si alte cereale care contin gluten, cum ar fi secara si orzul, deoarece irita intestinele.

Sare, indulcitori artificiali, aditivi si conservanti, prajeli, mirodenii si fructe uscate. Aceste alimente contin conservanti, ingrediente sintetice si produse chimice care afecteaza functiile ficatului.

Cofeina si alcoolul ingreuneaza procesul de detoxifiere a ficatului. Inlocuieste aceste bauturi cu ceai verde.

Dupa cum poti vedea, aceasta dieta pentru curatarea ficatului este foarte simpla si iti ofera numeroase optiuni pentru a manca sanatos fara a face un efort deosebit. Cand o incepi si tu?

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img