vineri, 19 aprilie, 2024

Cea mai buna veste pentru romani! Ce zile libere vor avea de Sarbatori

Distribuie:

Publicat:

Vesti bune pentru angajati! In acest an, atat Craciunul, cat si Revelionul pica intr-o zi de luni.

25 decembrie pica in 2017 intr-o zi de luni. Astfel, romanii vor avea o minivacanta de Craciun de 4 zile, tinand cont de faptul ca prima si a doua zi de Craciun sunt considerate zile libere legale.

Patru zile libere de Craciun si de Revelion 2017

Acelasi lucru se intampla si de Anul Nou, cand trecerea la anul nou se petrece in noaptea de duminica spre luni. Drept urmare, romanii vor avea tot patru zile libere: cele doua zile de weekend, cat si luni si marti (1 si 2 ianuarie).

Pe langa zilele de Craciun si de Revelion 2017, romanii mai beneficiaza de o minivacanta in acest an. De Sfantul Andrei (joi) si 1 Decembrie (vineri), vacanta care se leaga cu weekend-ul, astfel ca angajatii vor avea tot patru zile libere.

Veste bomba! Care sunt angajatii care primesc mai multe zile libere de Sarbatori

Angajatorii vor fi obligati sa acorde zilele libere ale salariatilor de alte religii in orice alte zile in afara de sarbatorile legale sau zilele de concediu de odihna, conform unui proiect de act normativ care se apropie de votul decisiv in Parlament. Modificarea ar urma sa fie facuta deoarece unele firme lipsesc salariatii de alte religii de liberele la care au dreptul.

In cazul salariatilor de alte religii, angajatorii vor fi obligati sa le dea zile libere acestora in afara sarbatorilor legale si a concediului anual de odihna, pentru a se evita abuzurile.

„Zilele libere stabilite (…) pentru persoanele apartinand cultelor religioase legale, altele decat cele crestine, se acorda de catre angajator in alte zile decat zilele de sarbatoare legala stabilite potrivit legii sau de concediu de odihna anual”.

Zilele de sarbatoare, votate de politicieni, mai putin cunoscute de romani

Codul muncii stabileste, in prezent, ca, pentru salariatii de alte religii decat cele crestine, angajatorii trebuie sa acorde anual doua zile libere pentru fiecare dintre cele trei sarbatori religioase anuale (declarate astfel de cultele religioase legale, in afara de cele crestine).

ZILE LIBERE 2018. In 2018, romanii se vor bucura de 11 zile libere, deoarece 11 dintre sarbatorile legale pica in zilele lucratoare. 

ZILE LIBERE 2018. Primele zile libere vor fi chiar la inceputul anului. 1 ianuarie pica intr-o zi de luni, iar marti, 2 ianuarie, este zi libera. Urmatoarea zi libra este 24 ianuarie, Ziua Unirii Principatelor Romane.

PASTE 2018. Cand vor cadea Pastele ortodox si cel catolic in 2018. Anul acesta Pastele catolic si cel ortodox cad la o saptamana distanta, in 2018. Pastele catolic pica pe 1 aprilie, iar ortodocsi sarbatoresc Invierea Domnului in 8 aprilie.

Ziua Muncii, 1 Mai, cade intr-o marti asa ca cel mai probabil bugetarii vor avea liber si luni pentru a se bucura de o minivacanta. Trei saptamani mai tarziu vor fi Rusaliile, asa incat va fi inca o minivacanta de trei zile libere.

1 Iunie, Ziua Copilului, cade vineri, iata deci inca trei zile libere.

Urmatoarele zile libere vor fi 15 august Adormirea Maicii Doamnului, 30 noiembrie, Sfantul Andrei, cade vineri si se uneste cu Ziua Nationala a Romaniei, sarbatorita pe 1 Decembrie.

Craciunul, 25 decembrie, cade anul acesta intr-o marti si din nou cel mai probabil va fi o vacanta de 5 zile. Si 26 decembrie este zi libera, conform Codului Muncii.

Conform articolului 139 din Codul Muncii, in 2018 vor fi 13 zile de sarbatori legale in care nu se lucreaza. Lor li se adauga alte doua zile pentru fiecare dintre cele trei sarbatori religioase anuale , declarate astfel religioase legale, altele decat cele crestine, pentru persoanele apartinand acestora. Acordarea zilelor libere se face de catre angajator.

Codul Muncii mai preve ca "Salariatilor care lucreaza in unitatile sanitare si in cele de alimentatie publica sau angajatilor a caror activitate nu poate fi intrerupta datorita caracterului procesului de productie sau specificului activitatii li se asigura compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile".

De asemenea, "in cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru".

Care vor fi zilele libere in 2018: 

– 1 ianuarie 2018 (luni) si 2 ianuarie 2018 (marti);

– 24 ianuarie 2018 (miercuri) – Ziua Unirii Principatelor Romane;

– 8 aprilie 2018, duminica (Paste – ortodocsi) si 9 aprilie 2018, luni (a doua zi de Pasti);

– 1 mai 2018 (marti) – Ziua Muncii

– 27 mai 2018 (duminica), 28 mai 2018 (luni) — Rusalii;

– 1 iunie 2018 (vineri) – Ziua Copilului

– 15 august 2018 (miercuri) – Adormirea Maicii Domnului;

– 30 noiembrie 2018 (vineri) – Sfantul Apostol Andrei cel Intai chemat, Ocrotitorul Romaniei;

– 1 decembrie 2018 ( sambata) – Ziua Nationala a Romaniei;

– 25 decembrie 2018 (marti ) si 26 decembrie 2018 (miercuri), (prima si a doua zi de Craciun);

– doua zile pentru fiecare dintre cele 3 sarbatori religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decat cele crestine, pentru persoanele apartinand acestora.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img