marți, 19 martie, 2024

CEA MAI IMPORTANTA DISTINCTIE RELIGIOASA PRIMITA DE MINA DOBZEU – FOTO

Distribuie:

Publicat:

In cadrul Sfintei Liturghii oficiate cu prilejul sarbatorii Sfintei Cuvioase Parascheva, Arhim. Mina Dobzeu a primit „Crucea Moldava”. Distinctia a fost oferita de Inaltpreasfintitul Parinte Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, informeaza site-ul Doxologia.ro.

Ramas in memoria tuturor ca fiind cel care a oferit parintelui Nicolae Steinhardt Taina Botezului, Arhim. Mina s-a nascut in data de 5 noiembrie 1921, in Grozesti, judetul Lapusna din Basarabia si a purtat numele de mirean Mihail.

La doar 13 ani, intra ca frate la Manastirea Hancu, unde ramane pana in 1938. Urmeaza doi ani de ucenicie in sculptura bisericeasca, la Manastirea Caldarusani. In 1940 se intoarce acasa si gaseste locul pustiit de ocupatia sovietica. A luptat pe front la Timisoara si in Ungaria, fapt pentru care este veteran de razboi al Armatei Romane.

Dupa razboi, reia parcursul educatiei, studiind 4 ani la Scoala de Cantareti de la Constanta, apoi 5 ani la Seminarul Teologic al Manastirii Neamt.

In anul 1946 este tuns in monahism la Schitul Bradicesti, in Episcopia Husilor, fiind hirotonit ierodiacon in 1948.

In anul 1955 primeste Taina Preotiei. Slujeste 5 ani la Manastirea Nicula, in Parohia Jimbor (Cluj) si la Schitul Bradicesti.

In 1957 a inceput sa studieze la Facultatea de Teologie Ortodoxa din Bucuresti, dar in anul al II-lea este exmatriculat, scos din monahism si condamnat la inchisoare pentru exprimarea opozitiei fata de Decretul 410/1959 privind desfiintarea manastirilor si reducerea personalului monahal.

A facut inchisoare la Galati, Jilava, Gherla si la Canal – colonia de munca din Delta Dunarii, unde s-a intalnit si a devenit camarad cu importanti oameni de cultura ai vremii: Constantin Noica, Nicolae Steinhardt, Dinu Pillat, Alexandru Paleologu, Sergiu Al. George, iar la Gherla cu Alexandru Zub, Alexandru Ivasiuc si Vasile Vasilache (ajuns vicar al Episcopiei Romanesti din New York). La Jilava, pe 15 martie 1960, monahul Mina Dobzeu l-a botezat ortodox pe Nicolae Steinhardt.

„Nu mi-a fost teama. Nu m-am lasat!”

In inchisorile comuniste, parintele continua sa raspandeasca invatatura de credinta ortodoxa, fara sa se gandeasca la riscuri, invatandu-si colegii de celula rugaciuni. Acest lucru i-a adus de multe ori consecinte usturatoare:

„Eu am fost pedepsit si am fost inchis intr-o temnita care se numea Neagra. Am stat o saptamana la izolare. Acolo nu aveam nici un scaun, era multa umezeala, pe jos numai apa, pavimentul era din ciment, si din cauza asta stateam toata ziua in picioare. Mi se dadea de mancare o data pe zi, seara, la ora noua, dupa care se aducea un pat, iar dimineata la cinci il luau”, isi aminteste parintele.A iesit din inchisoare in 1964, iar cinci mai tarziu a inceput sa slujeasca la Manastirea „Sfintii Apostoli Petru si Pavel” din Husi – Catedrala episcopala. Intre anii 1978-1988 a fost chiar staretul manastirii.

In 1971 reuseste sa incheie studiile de licenta in Teologie (intrerupte de condamnarea din 1959).

In anul 1988 intra din nou in detentie, pentru 8 luni, fiind acuzat de „uneltire impotriva sigurantei statului”, in urma celor sapte scrisori adresate direct dictatorului Nicolae Ceausescu, cu privire la morala poporului roman si la ateismul pe care comunismul voia sa-l impuna.
Intre anii 1996-2002 a indeplinit functia de consilier cultural-misionar al Episcopiei Husilor, continuandu-si activitatea de misionariat.
Dupa o viata zbuciumata, in care nici o amenintare nu i-a stavilit curajul marturisirii credintei si misiunea crestina neintrerupta, ajuns la 96 de ani, parintele Mina Dobzeu si-a pierdut vederea si sufera de multe boli ale trupului. Cu sufletul, insa, traieste inca de pe acum bucuria intalnirii cu Hristos, Cel pentru care a marturisit si a trait. Sursa: basilica.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img