vineri, 29 martie, 2024

CEA MAI LUNGA AUTOSTRADA DIN EUROPA VA TRECE SI PRIN VASLUI

Distribuie:

Publicat:

Cea mai lunga autostrada din Europa va trece prin Romania. Este  vorba despre “Centura Marii Negre”, care va avea o lungime de 7.000 de kilometri. Conform publicatiei Asociatiei Mondiale a Drumurilor „World Higwaz Magazine” pregatirile sunt complete pentru punerea in aplicare a acestui proiect. Lucrarile ar trebui sa demareze in toate tarile riverane cel tarziu in 2019. O parte a autostrazii a fost deja construita in nordul Marii Negre.                                                                                   

Cea mai lunga autostrada din Europa va trece prin Romania. Este  vorba despre “Centura Marii Negre”, care va avea o lungime de 7.000 de kilometri.

La sfarsitul anului 2010, presedintele Rusiei, Dmitri Medvedev, semna o lege prin care Rusia se angaja sa construiasca portiunea de Autostrada Inelara a Marii Negre care ar urma sa apartina Rusiei. Acea lege ratifica Memorandumul din 2007 prin care tarile riverane Marii Negre isi exprimau acordul de principiu in ceea ce priveste acest proiect. Ruta principala si conexiunile sale vor include urmatoarele orase: Istanbul (Turcia), Samsun (Turcia), Trabzon (Turcia), Edirne (Turcia), Batumi (Georgia), Poti (Georgia), Erevan (Armenia), Baku (Azerbaidjan), Novorosisk (Rusia), Rostov pe Don (Rusia), Taganrog (Rusia), Mariupol (Ucraina), Melitopol (Ucraina), Odesa (Ucraina), Chisinau (Republica Moldova), Bucuresti (Romania), Constanta (Romania), Haskovo (Bulgaria), Sofia (Bulgaria), Nis (Serbia), Belgrad (Serbia), Tirana (Albania), Komoti (Grecia), Alexandropollis (Grecia).

Autostrada intra prin Giurgiu si iese prin Albita

Pe teritoriul Romaniei autostrada va incepe de la Giurgiu, va ajunge la Bucuresti, va urca la Ploiesti – Buzau – Marasesti – Barlad – Husi, apoi va intra in Republica Moldova, catre Chisinau.
Proiectul nu are un singur buget, fiecare tara va plati pe teritoriul sau din surse proprii, fonduri de la Uniunea Europeana sau din alte surse internationale.

Urgentarea proiectului este datorata si contextului geopolitic actual de apropiere si dezghet al relatiilor dintre Rusia si Turcia.

Recordul mondial la capitolul lungime se afla in Australia

Este de asteptat ca si traseul din Crimeea sa fie supus negocierilor dintre Rusia si Ucraina, in conditiile in care Ucraina si-a anuntat planurile pentru a finaliza un studiu de fezabilitate pe sectiunea sa de drum, in urmatoarele luni.

Din datele furnizate de revista „Drumuri Poduri”, dintre toate tarile riverane Marii Negre, Romania se afla pe o pozitie codasa in ceea ce priveste proiectul Centurii Marii Negre. Acesta in ciuda faptului ca autostrada nu numai ca va lega Uniunea Europeana de Asia, dar ar trebui sa uneasca rutier cele doua capitale romanesti: Bucuresti si Chisinau.

Din punct de vedere al dimensiunii, Autostrda Inelara a Marii Negre va fi a doua ca lungime din lume, dupa cea inelara a Australiei, de 14.500 kilometri lungime.

Un alt mare proiect in studiu este autostrada care va conecta Vestul european de Vestul Rusiei, de unde, prin Stramtoarea Bering, va ajuge in  Alaska, apoi va continua catre Sudul continentului american. Lungimea: 20.000 de kilometri.                          

  Asadar, daca rusii se tin de promisiune , in sfarsit si Barladul va avea  sosea de centura !

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img