sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Cea mai mare pensie din Romania: 12.000 de euro. Cum este posibil?

Distribuie:

Publicat:

Cea mai mare pensie platita de Casa Nationala de Pensii in aprilie 2018 depaseste 56.800 de lei brut, adica echivalentul a putin peste 12.000 de euro, si o incaseaza un magistrat pensionar, au spus oficialii institutiei exclusiv pentru ECONOMICA.NET. Un magistratpensionar ia cea mai mare pensie civila (adica pensie platita de Casa Nationala de Pensii Publice) din Romania. Acesta a incasat o pensie de serviciu in valoare de 56.816 lei brut in aprilie 2018, au spus pentru Economica.net oficialii Casei Nationale de Pensii Publice.

Persoanele fizice si juridice din Romania cotizeaza obligatoriu cu suma de 53.207 lei la pensia de peste 56.800 de lei brut lunar a magistratului pensionar. Aceasta este cota de pensie care ii este platita lunar pensionarului de la bugetul de stat. In fapt, pensionarului i s-ar cuveni o pensie de 3.600 de lei pe luna, in baza contributiei sale la sistemul asigurarilor sociale de stat. Aceasta este cota de pensie platita lunar din bugetul asigurarilor de stat, adica partea din pensie care i se cuvine pensionarului, stabilita la fel ca pentru restul romanilor, in functie de cat a contribuit efectiv la sistemul asigurarilor sociale de stat.  Magistratii iau pensii speciale, reglementate prin Legea nr. 303 din 2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor. Potrivit legii, judecatorii si procurorii cu cel putin 25 de ani vechime in magistratura beneficiaza, la implinirea varstei prevazute de lege, de pensie de serviciu, in  cuantum de 80% din media veniturilor brute realizate in ultimele 12 luni de activitate inainte de data pensionarii.

Pensiile magistratilor sunt preponderent platite de la bugetul de stat.

De exemplu, in luna aprilie 3.485 de procurori si judecatori pensionati au incasat pensie de serviciu. Aproape 13.900 de lei brut este pensia medie a magistratilor pensionari in luna aprilie, arata datele publice ale Casei Nationale de Pensii. Din aceasta valoare, peste 12.700 de lei e suportata, in medie, pentru fiecare pensionar din magistratura, de la bugetul de stat. Luna aprilie este un exemplu reprezentativ in aceasta privinta. Economica a aratat in articolele sale despre acest subiect ca, de regula, pensiile magistratilor sunt platite intr-o proportie covarsitoare de la bugetul de stat si nu din bugetul asigurarilor sociale, adica in functie de contributia virata la pensie.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img