sâmbătă, 27 aprilie, 2024

Ceaiul care ajuta la eliminarea pietrelor de la rinichi

Distribuie:

Publicat:

In calculoza sau litiaza renala (calculi = pietre la rinichi), cele mai bune remedii sunt ceaiurile din plante care au proprietati litotriptice (de desfacere a calculilor).In special se dezintegreaza calculii de acid uric si mai putin calculii de oxalati sau de fosfati.

Pietrele la rinichi sau la vezica urinara poti fi calculi de urat, de oxalat sau de fosfat. In microlitiaza renala (calculi foarte mici= nisip), pe langa regimul dietetic recomandat de medic (care este diferit in fuctie de tipul litiazei) pot fi folosite numeroase plante sub forma de infuzii sau decocturi.

In calculoza uretrala se recomanda o cantitate crescuta de lichide, pana la 3 l pe zi.

In litiaza urica (calculi de urati), regimul dietetic recomandat este de tipul: se evita cat se poate de mult carnea si se interzic urmatoarele alimente: fasolea boabe, lintea, branza fermentata, ciocolata, ceaiul chinezesc, ciupercile, cafeaua, bauturile alcoolice. Se recomanda in jur de 2 l de lichide.

In litiaza fosfatica se poate consuma carne dar nu produse lacatate, legume verzi si fructe.

In litiaza oxalica (calculi de oxalat) regimul dietetic este mai permisiv, se pot consuma carne rosie, peste, oua, orez, paste fainoase, cartofi, fructe (toate in afara de capsuni, fragi, coacaze) si se reduce consumul de spanac, fasole verde, varza, stevie.

Cura de ceaiuri nu are rezultate in cazul calculilor mari si nici nu este recomandata, deoarece poate sa deplaseze calculul provocand o criza severa de colica renala. In aceste situatii se recurge la interventii chirurgicale  sau litotriptia cu ultrasunete (spargerea calcului mare in fragmente foarte mici).

MERISORUL – Ceaiul  cu cea mai mare actiune litotriptica (de desfacere a pietrelor de la rinichi) si dezinfectanta a cailor urinare

Substanta  continuta de merisor este arbutozidul 8%, care in organismul nostru se transforma in hidrochinona si impreuna cu flavonoizii din frunze sunt raspunzatori de actiunea puternic dezinfectanta si diuretica. Arbutozidul in mediu acid se inactiveaza si de aceea, se recomanda o usoara alcalinizare cu bicarbonat de sodiu.

Ceaiul de merisor se prepara astfel:
– Infuzia se obtine din 2 lingurite frunze la o cana de apa fiarta, se lasa la infuzat 10 minute si se beau 2 cani pe zi.
– Extractul apos  se obtine din 2 lingurite frunze de merisor care se macereaza timp de 2 ore in 100 ml apa rece, se strecoara si se mai adauga 150 ml apa. Preparatul obtinut se fierbe la foc mic timp de 15 minute ,se lasa sa se raceasca 5 minute, apoi se strecoara si se mai amesteca cu 100 ml apa rece. Din extractul format se administreaza 2 linguri la 3 ore.

Ceaiul de merisor nu este insa un diuretic foarte bun, de aceea se recomanda sa-l asociem cu alte ceaiuri cu puternica actiune diuretica (coada calului, cozi de cirese, fructe de ienupar, frunze de mesteacan, matase de porumb).

De cele mai multe ori merisorul este confundat cu strugurii ursului (Arctostaphylos uva -ursi), care sunt mult mai toxici pentru organism daca sunt consumati in cantitate mare si timp indelungat.  Merisorul, prezinta avantajul ca datorita continutului mai scazut in taninuri poate fi folosit in doze mari fara reactii adverse.

De retinut! Hidrochinona continuta in frunze, cand se elimina coloreaza urina in verde si nu trebuie sa va speriati de a acest lucru.

Merisorul este recomandat in toate bolile renale, mai ales in cele inflamatorii. S-a demonstrat  ca extractul apos din frunze de merisor este activ fata de stafilococul auriu si are efecte bacteriostatice (impiedica multiplicarea germenilor) si bactericide (distruge germenii).

Se recomanda tratament cu ceai de merisor timp de 7 zile urmat de o pauza de 4 zile.

In general se recomanda alcalinizarea cu putin bicarbonat a tuturor infuziilor si decocturilor din plante medicinale utilizate in special in litiaza urica (pietre la rinichi = aglomerari de cristale de acid uric).

Alte plante medicinale

In tratamentul de eliminare a pietrelor de la rinichi se folosesc numeroase plante cu rol adjuvant prin marirea diurezei (a cantitatii de urina eliminata), prin actiunea bacteriostatica (in cazul infectiilor) dar si prin actiunea antispastica (de relaxare a musculaturii tractului urinar realizand astfel usurarea eliminarii pietrei si diminuarea  durerilor).

Se pot consuma infuzii de mesteacan (preparata din 3 linguri frunze la o cana de apa fiarta, iar dupa racire se adauga un varf de cutit de bicarbonat de sodiu, dupa care se lasa in repaus 6 ore). Intreaga cantitate se bea in cursul unei zile, in trei reprize.

Pentru prevenirea formarii de calculi (pietre) prin depunerea de urati, se mai pot folosi ceai de turita mare (3 cani pe zi, timp de 2 luni), ceai coada racului (decoct preparat din 0 lingura de planta la o cana de apa) si ceai de osul iepurelui

Datorita calitatilor diuretice, dezinfectante si calmante se pot consuma ceaiurile de matase de porumb ( 2 cani pe zi) si ceaiul de pir (4 cani pe zi). Ceaiurile diuretice si detoxifiante sunt folosite cu succes si in tratamentul celulitei. Citeste aici despre remediile naturiste ce combat rapid celulita deja instalata.

Ceaiul de frunze de par paduret are actiune similara cu cea a ceaiului de merisor, deoarece contine arbutozid. Se prepara astfel: 25 g frunze uscate se infuzeaza la 1 l de apa si se bea intreaga cantitate in cursul unei zile.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img