joi, 28 martie, 2024

Ceaiul eficient in anemia de fier

Distribuie:

Publicat:

Lipsa de fier apare la una din patru persoane, fiind considerata cea mai des intalnita carenta nutritionala de pe planeta. Anemia are la baza lipsa de fier din organism, caz in care se numeste anemie feripriva. Simptomele sale sunt oboseala, astenia, incapacitatea de concentrare, lipsa tonusului si a fortei musculare. Chimenul, remediu contra anemiei Chimenul (Carum carvi) se numara printre cele mai bogate surse de fier. De aceea, consumul lui regulat previne anemia si rezolva problemele provocate de deficienta de fier.

Chimenul este foarte bogat in fier – mai mult de 66 mg la fiecare 100 de grame  – care este de 5 ori mai mult decat necesarul zilnic de fier pentru un adult. Fierul este principalul constituent al hemoglobinei din globulele rosii din sange. Hemoglobinele transfera oxigenul (ca oxid de fier) ​​la celulele corpului al caror deficit provoaca anemia. Chimenul poate fi un ajutor nutritiv pentru dieta de zi cu zi, recomandat indeosebi pentru persoanele cu anemie si pentru a evita simptomele anemiei cum ar fi oboseala, anxietatea, functionare cognitiva deficita si probleme digestive. Ceaiul imbunatateste asimilarea fierului din alimente.

Ceaiul de chimen este un remediu eficient  contra anemiei feriprive. Acesta imbunatateste foarte mult asimilarea fierului care, de cele mai multe ori, se gaseste in alimentatia de zi cu zi (in oua, in spanac, in urzici, in icre, in peste, etc.), insa nu este metabolizat corespunzator de organism. Ceai de chimen – reteta, administrare. Se pun 2 lingurite de pulbere de seminte de chimen intr-un pahar de apa si se lasa la macerat vreme de 6-8 ore, la temperatura camerei, dupa care se strecoara. Lichidul rezultat se pune deoparte, iar planta ramasa dupa filtrare se opareste cu inca un pahar de apa, apoi se lasa sa se raceasca. in final, se combina cele doua extracte. Se bea cate 1 cana, dimineata si seara, pe stomacul gol. Se pot face si cure de 3 saptamani, urmate de o pauza de 10 zile.

Chimenul este contraindicat persoanelor care au alergie la plantele din familia Apiaceae (Umbeliferae). Chimenul poate reduce nivelul de zahar din sange si poate interfera cu medicamentele impotiva diabetului, care micsoreaza si ele nivelul de zahar din sange. Consumul excesiv de ceai de chimen poate avea efecte negative asupra sistemului digestiv, cauzand spasme. Ceaiul de chimen dulce nu este recomandat femeilor insarcinate sau persoanelor care sufera de epilepsie.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img