vineri, 29 martie, 2024

Ceaiul produce modificari epigenetice pozitive la femei

Distribuie:

Publicat:

Desi consumul de ceai nu iti garanteaza ca nu te vei imbolnavi de cancer, multe studii au aratat ca acesta poate fi de mare ajutor. In plus, daca bei doua cani pe zi, iti poti regla nivelul de estrogen.

Ceaiul produce modificari epigenetice la femei care lupta impotriva cancerului. Desi nu toti ii cunosc beneficiile, acest lichid este pe locul doi in randul celor mai consumate bauturi din intreaga lume, dupa apa.

Toate sortimentele de ceai sunt sanatoase, de la deliciosul ceai verde pana la ceaiul de musetel sau ceaiul alb. Cu toate acestea, ceaiul verde contine numerosi antioxidanti care imbunatatesc diferite procese din organism.

S-au efectuat numeroase cercetari asupra frunzelor de Camelia Sinesis din care se prepara ceaiul verde. Universitatea din Upsala (Suedia) a publicat un studiu interesant chiar in luna mai. Acesta arata ca, daca este consumat in mod regulat, ceaiul produce modificari epigenetice la femei.

Modificarile epigenetice sunt alteratii chimice care permit „activarea” sau „dezactivarea” anumitor gene. La femei, pot fi activate anumite gene care protejeaza organismul impotriva proceselor cancerigene si ajuta la metabolizarea estrogenului.

In acest articol iti prezentam mai multe informatii utile privitoare la acest subiect.

Ceaiul produce modificari epigenetice la femei care combat cancerulCeaiul produce modificari epigenetice la femei care combat cancerul
Conducatorul studiului mentionat este dr. Weronica Ek. Aceasta lucreaza in cadrul departamentului de imunologie, genetica si patologie de la Universitatea din Upsala din Suedia.

Studiul a fost efectuat pe mai multe populatii din Europa pe parcursul a 5 ani. Cercetatorii au analizat efectele cafelei si ale ceaiului la nivel genetic, atat la femei, cat si la barbati.

Rezultatele au fost urmatoarele:

Catehinele din ceai sunt agenti anticancerigeni
Primul lucru observat a fost faptul ca, din cate se pare, cafeaua nu are niciun efect la nivel genetic. Insa, in ceea ce priveste ceaiul, s-au remarcat mai multe lucruri interesante. Nu conteaza daca este vorba despre ceai verde, negru sau alb.

Specialistii au observat ca ceaiul produce modificari epigenetice la femei, dar nu si la barbati. Interesant este ca majoritatea acestor alteratii sunt prezente la nivelul genelor implicate in dezvoltarea si prevenirea cancerului. Genele care influenteaza metabolismul estrogenului sunt, de asemenea, afectate.

Studiile anterioare aratasera ca deliciosul ceai reduce nivelul de estrogen. Compusii activi din aceasta bautura, cum ar fi catehinele, au un impact considerabil asupra celulelor carcinogene. Testele de laborator au dovedit deja acest lucru.

Datorita continutului de polifenoli, teaflavine si tearubigine, ceaiul protejeaza celulele impotriva proliferarii si a mortii celulare (apoptoza).

De ce ceaiul ofera mai multe beneficii femeilor decat barbatilor?

Pentru a oferi un raspuns la aceasta intrebare, sunt necesare mai multe studii. Din pacate, in studiul mentionat problema este faptul ca femeile au baut mai mult ceai decat barbatii. Ce s-ar intampla daca si barbatii ar consuma aceeasi cantitate? Ramane de vazut.

Oricum ar fi, cercetatorii au dovedit din nou ca, asa cum se stia deja, ceaiul regleaza nivelul de estrogen. Estrogenii sunt hormoni sexuali feminini care indeplinesc mai multe functii fiziologice.

De exemplu, unele femei se supun unor terapii de substitutie hormonala combinata pentru tratarea menopauzei. Acestea sunt pe baza de estrogen si progesteron. Pe termen lung si doar in anumite cazuri, ele pot duce la dezvoltarea cancerului mamar sau endometrial.

Un alt motiv pentru a bea mai mult ceai
In concluzie, acest studiu reprezinta o descoperire importanta. Ceaiul produce modificari epigenetice benefice pentru femei, deoarece ajuta la prevenirea dezvoltarii cancerului.

Este important de retinut insa faptul ca oamenii de stiinta trebuie sa realizeze mai multe studii pentru a analiza in detaliu aceste efecte. Scopul lor este de a afla modul in care au loc alteratiile si daca acestea s-ar putea produce si in organismul barbatilor.

Mai trebuie punctat si un alt aspect important. Consumul de ceai nu este un leac pentru cancer. Totodata, nu putem considera ca aceasta bautura previne in totalitate dezvoltarea bolii. In realitate, ceaiul este doar un „inger pazitor” care protejeaza organismul. La fel ca in cazul oricarui aliment, acesta trebuie consumat cu moderatie.

Indiferent de varsta sau sex, doua cani de ceai pe zi sunt foarte benefice. In plus, este bine sa adopti un stil de viata sanatos si o dieta echilibrata si sa eviti obiceiurile daunatoare, cum ar fi fumatul si sedentarismul.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img