joi, 25 aprilie, 2024

Ceasca de sanatate : Cicoarea trateaza numeroase boli si protejeaza longevitatea sanatoasa

Distribuie:

Publicat:

Cicoarea, o planta cu premarcabile puteri tamaduitoare , are efecte curative recunoscute din Antichitate. Planta este un inlocuitor apreciat al cafelei si un medicament de calitate pe care-l procuram din natura. In traditia populara, cicoarea este numita cea mai ”puternica” planta, deoarece infloreste pana toamna tarziu.

Concluziile specialistilor

Recomandarile terapeutice pentru folosirea acestei plante sunt numeroase,  dar specialistii apreciaza ca efectele sale protectoare asupra ficatului si bilei sunt cele mai importante. Testele de laborator, efectuate in diverse tari, au scos in evidenta un lucru imbucurator: cicoarea este una dintre cele mai generoase surse de vitamine (A, B, C, E si K), cu un continut bogat in saruri minerale (potasiu, fosfor, calciu, zinc si magneziu), in ulei volatil, dar si in compusi amari, precum inulina, substanta care scade riscul aparitiei cancerului de colon si protejeaza sanatatea oaselor. In zilele foarte aglomerate sau in perioada examenelor, pentru a face fata eforturilor intelectuale si stresului, fitoterapeutii ne recomanda sa ne revigoram cu „cafeluta de cicoare". Acest tonic  este recomandat pentru efectele sale terapeutice: stimuleaza pofta de mancare, este eficienta in tratamentul adjuvant al afectiunilor biliare si hepatice, dar si in combaterea acneii si constipatiei.

Cicoarea stimuleaza memoria

„Cercetarile mai recente mentioneaza ca radacina de cicoare contine si insulina, fiind o speranta de viata pentru diabetici. Cafeaua de cicoare, preparata din radacina plantei, nu prezinta riscul dependentei. Mai mult, cafeluta de cicoare calmeaza durerile abdominale si nu creaza insomnii. Totodata, acest sortiment de cafea revigoreaza memoria, ajuta in cazul activitatilor intelectuale intense, combatand oboseala. In astfel de situatii, se recomanda un consum zilnic de doua cani de cafea. Acest sortiment de cafea se poate prepara in casa prin macinarea radacinii de cicoare cu ajutorul rasnitei de cafea sau se poate procura de la magazinele cu produse naturiste", precizeaza Eugen Giurgiu, doctor in biochimie cu competente in fitoterapie si nutritie, in studiul ”Cicoarea, un remediu pentru zeci de afectiuni”.  

Infuzia actioneaza ca un filtru pentru toxinele din organism

Despre infuzia de cicoare, terapeutii europeni spun ca aceasta bautura combate digestia lenesa, anemia si calmeaza tusea. Consumata zilnic, infuzia este foarte buna si pentru problemele digestive, asociate stresului, cum ar fi scaderea sau cresterea poftei de mancare.  De asemenea, potrivit unui studiu recent, infuzia de cicoare este un filtru care ajuta la eliminarea toxinelor din organism si are beneficii si in tratamentul unor boli, precum guta, reumatismul si artrita.

Decoctul de cicoare stimuleaza secretia de bila

Totdeauna, crizele de bila, mai ales pentru persoanele care au pietre la vezica biliara, sunt chinuitoare. Pentru acesti bolnavi, terapeutii au o veste buna. Lor li se recomanda decoctul de cicoare, un remediu excelent, deoarece radacina plantei contine taninuri, substante care stimuleza secretia de bila si ajuta la eliminarea substantelor vinovate de  formarea calculilor. Totodata, daca aceste pietre nu au dimensiuni prea mari, incat sa blocheze canalele excretoare, cura cu acest decoct poate sa contribuie chiar la evacuarea calculilor biliari.

 Bauturile din cicoare au efect sedativ

Pentru persoanele care au probleme cu insomnia sau se confrunta cu  tulburarile nervoase datorate stresului, preparatele din radacina de cicoare sunt leacuri dovedite cu efect sedativ.

Leacurile cu cicoare trateaza  problemele hepatice   

Cercetatorii europeni sustin ca leacurile preparate din cicoare trateaza problemele hepatice; totodata, aceste remedii  ajuta si la refacere ficatului.   

Retetele saptamanii

Cum se prepara, cum se administreaza

Infuzia de cicoare se prepara dintr-o lingurita de frunze uscate de planta la o cana cu apa clocotita. Se administreaza cate doua cani pe zi.

Cafeau de cicoare se prepara din doua lingurite de radacini de cicoare (prajite putin si macinate cu ajutorul rasnitei de cafea) si o cana de 200 ml de apa. Bautura se fierbe timp de cinci minute, apoi se indulceste cu miere sau cu fructoza. Se recomanda cate doua cani pe zi.

Siropul de cicoare se prepara dintr-un litru de infuzie in care se adauga 800 g de zahar brun ; siropul se fierbe la foc potrivit, pana in momentul cand lichidul devine gros, de consistenta smantanii. Siropul este indicat in afectiunile digestive ale copiilor (cate o lingurita de trei ori pe zi). De asemenea, acest sirop combate accesele de tuse.

Decoctul de radacina : Se fierbe o lingurita de radacina uscata si maruntita intr-o cana si jumatate de apa, timp de cinci minute. Ceaiul se bea caldut, portionat in trei prize, inaintea meselor principale. Cura de doua saptamani creste secretia de bila, contribuind si la regenerarea celulei hepatice, mai ales in cazul persoanelor care consuma mult alcool.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img