joi, 28 martie, 2024

Cei care consuma hrana marina sunt expusi riscului imbolnavirii

Distribuie:

Publicat:

Persoanele care mananca hrana marina ingereaza pana la 11.000 de bucatele minuscule de plastic anual, iar zeci de particule din acestea se incastreaza in tesuturi, avertizeaza un nou studiu.

Cercetatorii de la Universitatea Ghent din Belgia cred ca particulele de plastic se acumuleaza in corpul uman si ar putea constitui o amenintare pentru sanatate, pe termen lung. Iar cantitatea de plastic absorbita va creste, odata cu sporirea poluarii oceanelor. Intrebarea care se pune acum, explica coordonatorul acestui studiu, dr. Colin Janssen, este „ce se intampla cu aceste particule de plastic ajunse in organismul nostru”. „Sunt oare incapsulate de tesut si date uitarii de corpul nostru, sau provoaca inflamatii, sau fac alte lucruri? Chimicalele precipita oare si provoaca ulterior toxicitate?”

Specialistii au calculat ca peste 99% din microparticulele de plastic tranziteaza corpul uman, dar restul raman in tesuturi. Scoicile se alimenteaza filtrand aproximativ 20 de litri de apa marina zilnic, ingerand accidental bucatele minuscule de plastic.

Odata cu accentuarea poluarii, spre sfarsitul secolului, persoanele care consuma in mod regulat hrana marina s-ar putea sa ingereze 780.000 de bucatele de plastic anual, organismul lor absorbind 4.000 din acestea din sistemul digestiv. In oceanele lumii exista peste cinci trilioane de particule de plastic si in fiecare minut marile primesc in plus echivalentul unui camion de gunoaie de plastic. Pana in 2050, se va ajunge la deversarea echivalentului a patru camioane de reziduuri la fiecare minut. Iar pentru spargerea plasticului din oceane in fragmente mici va fi nevoie de decenii sau chiar secole, multi cercetatori considerand ca acestea nu vor disparea niciodata.

sursa: descopera.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img