vineri, 29 martie, 2024

Cei mai sanatosi copii din lume cresc in Japonia. Ce avem de invatat de la japonezi

Distribuie:

Publicat:

Toti ne dorim sa avem copii sanatosi, iar cand vine vorba despre o viata lunga, lipsita de boli, trebuie sa ne uitam la Japonia. Este tara in care cresc cei mai sanatosi copii din lume. Asta sustine un raport UNICEF, facut public la inceputul saptamanii.

Raportul Fondului Natiunilor Unite pentru Copii (UNICEF) situeaza Japonia pe primul loc la sanatatea infantila. Aceasta tara din Extremul Orient are o rata de mortalitate redusa, dar si numar foarte mic de copii subponderali. Japonia inregistreaza, de asemenea, cea mai mica incidenta a obezitatii in copilarie dintre cele41 de tari dezvoltate din Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica si Uniunea Europeana.

Secretul pentru a avea cei mai sanatosi copii

Expertii spun ca exista mai multi factori, inclusiv o societate constienta de sanatate si controale medicale regulate, obligatorii pentru copii, dar si un program cheie la nivel national. Este vorba de pranzul in scoli. „Pranzurile scolare cu meniuri create de nutritionisti sunt furnizate tuturor scolilor primare si majoritatii liceelor din Japonia”, a declarat pentru AFP Mitsuhiko Hara, medic pediatru si profesor la niversitatea Tokyo Kasei Gakuin.

In Japonia, pranzurile sunt obligatorii – nu sunt permise mesele ambalate, si, desi nu sunt gratuite pentru majoritatea, sunt mult subventionate. Fiecare masa de pranz este proiectata sa aiba aproximativ 600 de calorii echilibrate intre carbohidrati, carne sau peste si legume. Un exemplu de pranz: orez cu peste la gratar cu garnitura de germeni si spanac, supa miso cu carne de porc, lapte si prune uscate. „Pranzul la scoala este conceput pentru a oferi nutritie care tinde sa lipseasca meselor de acasa”, a declarat pentru AFP oficialul ministerului educatiei, Mayumi Ueda.

Invata si isi pregatesc mancarea impreuna

Spre deosebire de sistemul de cafenea functional in Occident, pranzurile scolare japoneze sunt, de obicei, servite in clasa. Elevii isi prepara mancarea cot la cot si fac curat dupa. Pranzurile sunt concepute nu numai pentru a hrani, ci si pentru a-i invata pe copii. „Exista, de asemenea, o emisiune zilnica la scoala pentru a explica elementele nutritive continute in pranzul scolii. Aceasta aceasta este o modalitate buna de a educa copiii”, a spus Hara.

Guvernul japonez studiază anual nutritia si obiceiurile alimentare din tara. Rezultatele sunt folosite pentru a creiona ceea ce merge in mesele scolare. Pranzurile scolare din Japonia dateaza inca din 1889. Atunci, prefectura Yamagata de nord a decis sa ofere copiilor saraci orez si peste la gratar. Programul a fost extins la nivel national dupa Al Doilea Razboi Mondial.

Hara a spus ca un alt factor important in Japonia este controlul regulat al sanatatii copilului. Parintii sugarilor primesc mesaje de la administratia locala, pentru a le reaminti de controalele regulate.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img