vineri, 19 aprilie, 2024

Cel mai bun copac pentru combaterea poluarii fonice

Distribuie:

Publicat:

Cel mai bun copac pentru combaterea poluarii fonice. Oamenii de știință spun că copacii au un rol de jucat în combaterea poluării zgomotului în mediile urbane și au identificat cele mai bune specii pentru acest lucru.

Larchul s-a dovedit a fi cel mai eficient arbore când vine vorba de absorbția zgomotului prin scoarța sa. Coniferul a fost cea mai eficientă din 13 specii de arbori într-un test de absorbție fonică facut in laborator, potrivit bbc.com.

Cercetătorii spun că rezultatele pot ajuta planificatorii urbani să folosească copacii pentru controlul zgomotului. Rezultatele au fost publicate în revista Applied Acoustics.

Studiul a evaluat 76 de probe din 13 specii de arbori care au prezentat o varietate de caracteristici diferite ale scoarței.

Sunetul „amortizor”

Co-autorul Jian Kang, de la University College London (UCL), a declarat: „Pe lângă accentuarea efectelor vederii și a umbrei, ecologizarea urbană ar trebui să fie luată în considerare, de asemenea, pentru a realiza reducerea zgomotului în timpul propagării”.

El a declarat pentru BBC News: „Utilizarea plantelor ca un potențial „amortizor” de zgomot urban poate combina protecția mediului și afacerile peisajului.

Probele au fost selectate folosind o serie de criterii, inclusiv grosimea scoarței, vârsta copacului și diametrul trunchiului. Discurile trunchiurilor au fost colectate din copaci tăiați recent.

„Principalul obiectiv a fost să existe o varietate suficientă de specii, inclusiv conifere”, a observat prof. Kang.

În cadrul testelor de laborator, echipa a testat specii deseori întâlnite în zonele urbane, cum ar fi cireșul, pinul, fagul, salcia, plopul și arinul.

Cel mai bun copac pentru combaterea poluarii fonice. Confortul coniferelor

Echipa a descoperit că eșantionul de larice a fost cea mai eficientă specie, în timp ce coniferele au acționat mai eficient atunci când a venit vorba să absoarbă sunetul decât copacii cu lat.

„Factorii de influență asupra reducerii zgomotului prin scoarța copacului sunt grosimea scoarței, vârsta copacului și rugozitatea scoarței”, a explicat prof. Kang.

„Vârsta copacului și rugozitatea scoarței păreau [a fi] parametrii cu cele mai multe puteri predictive.”

El a spus că micile modificări ale caracteristicilor de absorbție a sunetului scoarței ar putea influența eficacitatea centurilor de copac dense.

„Deci, selectarea speciilor cu scoarțe ușor mai absorbante poate [reduce] efectiv poluarea fonică și poate diminua efectele adverse ale traficului și zgomotului industrial.”

Prof. Kang a adăugat că copacii ar putea fi folosiți ca antipoluanti naturali pentru a limita impactul zgomotului din traficul din orașe.

„Ca urmare a faptului că scoarțele coniferelor absorb sunetul ceva mai bine decât cele ale copacilor cu laturi largi, coniferele ar putea fi utilizate mai mult în spațiile verzi urbane”, a spus el.

„Mai mult, densitatea copacului este importantă pentru reducerea zgomotului unei centuri de arbori, iar speciile vor influența, de asemenea, densitățile care pot fi obținute într-o centură de copac.”

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img