joi, 28 martie, 2024

Cel mai ieftin pranz se gaseste chiar in Parlamentul Romaniei . Meniu complet la pretul de doar 5 lei . Vezi cat costa un meniu la Cantina Sociala din Vaslui

Distribuie:

Publicat:

Cel mai ieftin restaurant din Romania este cel de la Palatul Parlamentului, acolo unde un meniu complet (supa, felul doi si desert) incepe de la cinci lei. In acelasi timp, primariile cheltuiesc cu masa unui asistat social 12 lei. Lux, nu gluma!
La Cantina de ajutor social din Vaslui un meniu costa 12 lei si contine o ciorba, felul doi si desert. Mancarea e chiar buna, raportata la pret. Cu toate acestea, nici macar nu se poate compara cu cea de la “cantina” de la care se aprovizioneaza si cei zece parlamentari ai judetului. Paradoxal, desi masa saracilor de la noi e mai scumpa de peste doua ori, e mult mai saracacioasa. Bietii oameni nu au vazut si nici nu vor vedea vreodata in farfurie salau, nici antricot de vita, ci mai mult cartofi si varza, dar chiar si asa, nu oricine de poate “lafai” la Cantina sociala. Pentru a fi acceptat, trebuie sa fii sarac lipit sau bolnav cronic si al nimanui. La Parlament, in schimb, se pare ca e invers. Trebuie sa fii bogat ca sa mananci foarte ieftin… Parlamentarul are supa la un leu, iar pentru felul doi da… doi lei Oricat ar fi de greu de crezut, la Palatul Parlamentului (pe vremea lui Ceausescu se chema – acum, pare ironic – Casa Poporului), acolo unde iau masa alesii natiei, se mananca pe bani marunti, in cel mai pur sens al expresiei. Adica poti sa iei un pranz gustos fara sa cheltui mai mult de cinci lei.

Astfel, o supa costa intre un leu si patru lei, felul doi costa intre doi si sapte lei, iar desertul costa cam un leu. Meniul este mai mult decat diversificat, nu ca la cantina saracilor sau cea a studentilor: antricot de vita, pulpa de porc la tava, pulpa de pui la cuptor, musaca de cartofi cu telemea, cartofi natur, fasole batuta, ardei umpluti cu carne, ciulama de pui, tocanita de ciuperci, mancare de fasole verde, mamaliga cu branza si smantana, ghiveci de legume, supa crema de legume, ciorba de vacuta a la grec, ciorba de perisoare, ciorba de fasole cu costita, salata de varza sau muraturi, prajituri pentru toate gusturile.

 De la bufet nu lipsesc nectarurile de fructe, produsele de patiserie, ciocolata, biscuitii, saratelele, covrigeii, cafeaua sau ceaiurile. Iar lista poate continua, la aceleasi preturi mici. Supa cu taitei, de exemplu, costa 1,25 lei, iar ciorba de perisoare – patru lei. O portie de pui cu mazare costa aproximativ 5 lei, iar una de pulpa de porc cu sos – in jur de sase lei, in timp ce antricotul de vita la tava face cam noua lei. Se adauga salata de varza – un singur leut! Pentru alesii care prefera sa manance mai “fin”, o portie de salau la tava costa 6,50 lei, una de Gordon Bleu – sub sase lei, escalopul cu ciuperci – putin peste sapte lei, salata orientala – aproape trei lei, ciolanul afumat – 3,50 lei, iar mancarea de spanac – mai putin de doi lei

 Deserturile au preturi la fel de mici. Eclerul poate fi savurat cu un leu, in timp ce amandina sau tiramisu costa 1,30 lei.

 Cantina sociala, sprijin pentru sute de vasluieni

Cantina de Ajutor Social Vaslui hraneste zilnic circa 250 de oameni care lupta pentru supravietuire. Aici, pe langa portiile gatite pentru beneficiarii directi, angajatii pregatesc zilnic 90 de meniuri pentru batranii din centrele medico-sociale si 15 meniuri pentru copiii unui centru de zi. Reamintim, o masa zilnica valoreaza 12 lei, suma in contul careia, daca dovedesti ca esti sarac lipit, primesti un meniu care are la baza varza si cartofii, dar, prin eforturile deosebite ale angajatilor de aici si responsabililor din primarie, se asigura carne la fiecare masa.

 “E foarte bun ajutorul acesta si pentru mine si pen¬tru toata lumea. Suntem necajiti si aici gasim sprijin. Vreau sa le multumesc celor din primarie care se gandesc la noi si in special primarului Vasile Paval, care este un om deosebit”, ne spune o femeie pe care neajunsurile au impins-o spre cantina sociala.

 “Eu nu lucrez, iar sotul a decedat. Stau undeva cu gazda si singura mancare pe care pot sa le-o ofer copiilor este cea de la cantina. Nu este ceva rusinos, ne descurcam cum putem si ii multumim lui Dumnezeu ca avem un acoperis deasupra capului si ne putem descurca. Pentru toti e greu, sunt multi oameni necajiti. Sunt unii care nu au nici unde dormi”, afirma o alta vasluianca.

„E foarte buna mancarea, ne place si e de mare ajutor”, spun si ceilalti oameni prezenti la cantina.
Conducerea Primariei Vaslui mentioneaza ca are permanent in atentie cazurile sociale si face tot posibilul pentru ca oamenii sa nu sufere de foame.

 “Vasluienii sarmani vin zilnic la Cantina sociala pentru a-si lua mancarea. Se bucura de ajutorul pe care il primesc si spun ca asta ii salveaza, pentru ca altfel nu ar avea ce sa puna pe masa. Ii multumesc lui Dumnezeu ca pot face asta intr-o perioada grea! Sunt multumit sufle¬teste. Ar trebui, poate, mai mult, dar acestea sunt resursele de care dispunem”, a declarat primarul Vasile Paval.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img