vineri, 29 martie, 2024

Cel mai lung studiu Harvard privind viata de adult dezvaluie cum putem fi mai fericiti si mai sanatosi

Distribuie:

Publicat:

Una dintre cele mai lungi cercetari Harvard privind premisele fericirii si ale sanatatii scoate la iveala importanta relatiilor sociale. Conform acestora, singuratatea este cel mai mare dusman al sanatatii mintale.

Cercetatorii de la Harvard au descoperit ca relatiile sociale au o influenta puternica asupra nivelului de fericire si sanatate. Robert Waldinger, psihiatru si profesor la Harvard Medical School, este de parere ca „relatiile ne tin sanatosi si fericiti“. „Studiul este considerat una dintre cele mai lungi cercetari privind viata adulta, incepand cu anul 1938, si arata ca cele mai bune rezultate le obtin persoanele care se dedica relatiilor cu membrii familiei, prietenii si membrii comunitatii din care fac parte“, a spus Waldinger, citat de cnbc.com. Cercetatorii si-au dorit scoaterea la iveala a modului in care „variabilele psihosociale si procesele biologice de la inceputul vietii prezic sanatatea si bunastarea varstelor 80-90, ce aspecte ale experientei copiilor si adultilor prevad calitatea relatiilor“, se arata in studiu, potrivit adevarul.ro.

„Conexiunile sociale sunt foarte bune pentru sanatatea mintala, singuratatea ucide. Oamenii care sunt mai conectati social la familie, la prieteni, la comunitate sunt mai fericiti, sunt mai sanatosi din punct de vedere fizic si traiesc mai mult decat cei care sunt mai putin conectati“, mai spune psihiatrul. Dimpotriva, pastrarea lucrurilor pentru sine si experienta singuratatii sunt toxice. Waldinger subliniaza ca oamenii se pot simti singuri chiar si intr-o multime sau in casnicia lor. „Oamenii care sunt mai izolati decat doresc sa fie constata ca sunt mai putin fericiti, sanatatea lor scade mai devreme in mijlocul vietii, functionarea creierului lor scade mai devreme si traiesc vieti mai scurte decat oamenii care nu sunt singuri“, a explicat Waldinger.

Waldinger subliniaza faptul ca nu este vorba de numarul de prieteni pe care ii avem, ci de calitatea relatiilor. Psihiatrul atrage atentia ca pentru a profita de beneficiile unei relatii, trebuie sa existe certitudinea ca aceasta este una constructiva. Acceptarea relatiilor conflictuale face rau sanatatii psihice. Casatoriile unde sunt provocate scandaluri s-au dovedit a afecta echilibrul emotional mai mult decat un eventual divort.

Pe langa faptul ca are un impact pozitiv asupra sanatatii fizice si emotionale, relatiile constructive au puterea de a spori memoria. Persoanele care se afla in relatii in care simt ca pot conta pe partenerul lor in momente de nevoie au de fapt o capacitate mai mare de atentie si memorare. La polul opus, partenerii care simt ca nu pot gasi sprijin in cel pe care il au alaturi cunosc o scadere a capacitatii memoriei. Daca vrei sa fiti mai fericiti si sa aveti relatii constructive, Waldinger recomanda „inlocuirea timpului petrecut in fata ecranului cu socializarea“. 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img