marți, 19 martie, 2024

Cel mai medaliat olimpic roman la Informatica, Rares Buhai, vorbeste despre diferentele dintre invatamantul romanesc si cel american: ‘Din pacate, nu ma vad revenind in Romania’

Distribuie:

Publicat:

Rares Buhai, cel mai medaliat olimpic roman la competitiile internationale de informatica, este in prezent student in anul al treilea la prestigiosul MIT (Massachusetts Institute of Technology) si viseaza la o cariera in cercetare, posibil in domeniul inteligentei artificiale, indormeaza Agerpres. A plecat in Statele Unite in 2015 si, desi spune ca i-a fost greu la inceput sa se adapteze, pentru ca a trebuit sa se obisnuiasca sa vorbeasca mereu in limba engleza, apoi sa isi faca prieteni, acomodarea i-a fost facilitata de modul in care functioneaza campusul universitar. 

La terminarea liceului, Rares spunea: "Voi studia Computer Science la MIT (Massachusetts Institute of Technology), in SUA. Am fost admis cu bursa de studiu la MIT, Stanford si Harvard si am ales MIT deoarece mi s-a parut cea mai puternica pe domeniul informaticii. In plus, la MIT voi avea oportunitati neegalate de a face cercetare alaturi de cei mai buni profesori universitari din lume".

Este obisnuit sa invete mult si sa exceleze, astfel ca o zi din viata studentului Rares Buhai este construita pe modelul care l-a ajutat pana acum sa faca performanta in domeniu. Doar ca nu mai este nevoit sa se trezeasca devreme. Incepe cu temele chiar dupa micul dejun, continua cu cursurile, apoi reia temele – uneori pana seara. Desi partea academica ii ocupa mare parte din timp, spune ca face acest lucru cu placere.

Povestea geniului roman care a castigat de fiecare data medalia de aur la olimpiadele internationale. A fost admis la Harvard si Stanford dar alegerea lui a fost cu totul alta

Pentru el, cel mai interesant curs de pana acum a fost unul despre "Machine Learning".

"Subiectul se ocupa, printre altele, cu programe care invata sa deduca lucruri pe baza unor exemple. De exemplu, sistemele de pe Facebook care recunosc fete in poze sunt bazate pe asta: vazand alte poze cu tine, invata sa te detecteze in poze noi. M-a fascinat cursul si am inceput sa iau mai multe cursuri avansate in domeniu", a explicat Rares pentru Agerpres.

Profesorul sau preferat, Ryan Williams, are 38 ani si preda "Teoria calculului", dar de la el a invatat mai multe si despre lume.

"Profesorul este un expert de top in domeniu, dar are si un talent extraordinar pentru a descrie imaginea de ansamblu. Ne explica cum fiecare capitol se incadreaza in domeniul mai larg al informaticii, ce lucruri se cerceteaza inca legat de materie si chiar care sunt implicatiile filosofice ale diverselor teoreme studiate. Am terminat cursul simtind nu doar ca stiu mai multa matematica, ci ca inteleg mai bine cum functioneaza lumea la un nivel fundamental", a afirmat Rares despre Williams.

"Majoritatea profesorilor si doctoranzilor cauta studenti pentru a colabora cu ei pe diverse proiecte, iar studentii sunt chiar si platiti pentru asta. In primul an, eu am lucrat impreuna cu un doctorand pe un proiect de robotica. Am invatat foarte multe si chiar am ajuns sa fiu coautor pe doua lucrari stiintifice prezentate la conferinte din domeniu. Nu stiu daca as fi putut face asta din Romania", a spus Rares.

Rares Buhai a laudat mereu sistemul educational romanesc pentru sprijinul acordat excelentei, pentru faptul ca elevii foarte buni sunt incurajati sa participe la olimpiadele scolare. Odata ajuns in State, a avut surpriza sa constate, insa, ca multi dintre colegii sai americani de la MIT habar nu au despre olimpiade, desi compatriotii lor care participa la astfel de competitii obtin rezultate foarte bune. In plus, in SUA nu se pune accentul pe memorare, cum se intampla la noi, ci pe gandirea critica, iar studentii sunt obligati sa urmeze si cursuri de uman, pentru a avea "o intelegere de baza a societatii".

"In Statele Unite, se concentreaza mai mult pe intelegere si gandire critica. De exemplu, portiunea principala de scriere de la bacalaureatul lor consta intr-un eseu argumentativ. In consecinta, multi dintre ei devin foarte buni nu doar la a argumenta in scris, ci in general la exprimarea de opinii bine argumentate. In afara de asta, am ramas uimit in general de ce intelegere dezvoltata au multi pe domenii de uman precum politica, filosofia sau istoria – asta la studenti la inginerie. La nivel de facultate, una din diferentele mari e ca in Statele Unite trebuie sa iei si multe cursuri de uman, indiferent de profil. Vor sa se asigure ca orice absolvent are o intelegere de baza a societatii, a culturii etc. Imi place asta", ne-a declarat Rares.

Cat despre viitor, Rares viseaza la o cariera in cercetare, dar este constient ca acest lucru se poate intampla doar departe de tara.

"La momentul acesta ma gandesc sa continui pe cercetare. Am fost impresionat in special de domeniul 'Inteligentei Artificiale si al Machine Learning'-ului si cred ca mi-as dori sa-l studiez mai in detaliu. Asta ar insemna sa urmez un doctorat dupa terminarea facultatii. Dupa aceea, ar exista diverse optiuni, precum continuarea in cadrul academic spre profesorat sau angajarea in industrie pe o pozitie de cercetare. Desigur, se poate sa-mi schimb parerea. O varianta 'sigura' ar fi oricand angajarea ca inginer software. Din pacate, in majoritatea cazurilor nu ma vad revenind in Romania", mai marturiseste tanarul Rares Buhai.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img