vineri, 26 aprilie, 2024

Cel mai scurt test IQ din lume are numai 3 intrebari. Crezi ca stii sa raspunzi?

Distribuie:

Publicat:

Probabil ca atunci cand auzi de un test IQ ("intelligence quotient", adica "coeficient de inteligenta"), te gandesti la un maraton de intrebari complicate, la dureri de cap si transpiratie la greu! De fapt, cel mai scurt test IQ (de "coeficient de inteligenta") din lume contine doar trei intrebari. Il poti face acum in maximum 30 de minute!

Intrebarile capcana!
Testul de reflectie cognitiv ("The Cognitive Reflection Test", adica CRT) a fost dezvoltat de psihologul Shane Frederick in 2005. Intr-un articol publicat in "The Journal of Economic Perspectives", Frederick a subliniat ca cele trei intrebari din CRT erau capabile sa ii faca pe oameni sa dea "raspunsuri impulsive eronate"! Astfel de intrebari determina fiintele umane sa ajunga rapid, cu usurinta, la concluzii eronate, in loc sa le faca sa le analizeze cu atentie!

Din pricina inselaciunii mentale spre care ne indeamna, se pare ca putini oameni reusesc sa repereze raspunsurile corecte!  Incepand cu ianuarie 2003, la testele de acest fel au luat parte 3.428 de persoane, in cadrul a 35 de studii se parate, intr-o perioada de peste 26 de luni. In decursul experimentelor, numai 17% din studentii din universitati de top (precum Yale si Harvard) au atins scorul maxim la intrebarile CRT!

Intrebarile testului
1. Problema batei si a mingii de baseball
O bata si o minge costa impreuna 1,10 dolari. Bata costa cu 1 dolar mai mult decat mingea. Cat costa mingea?

2. Problema utilajului care produce articole in serie
Daca la 5 utilaje le ia 5 minute sa fabrice in serie 5 articole, in cat timp  100 de astfel de utilaje vor crea 100 de astfel de articole/produse?

3. Problema maririi duble cu nuferi a unui lac
Intr-un lac, exista o anumita suprafata acoperita cu nuferi. In fiecare zi, aceasta isi dubleaza marimea. Daca sunt necesare 48 de zile pentru ca nuferii sa se intinda peste tot lacul, in cat timp vor acoperi jumatate din lac?

Raspunsurile intrebarilor testului

1. Mingea costa 0,05 dolari, adica 5 centi. Poate ca ai fost tentat sa spui 0,10 dolari (10 centi), nu-i asa? Dar o minge care costa 5 centi plus o bata valorand 1,05 dolari insumeaza 1,10 dolari. Iar 1,05 dolari reprezinta exact 1 dolar, in plus cu 5 centi. Un studiu psihologic de la Princeton a dezvaluit ca persoanele care au dat solutia de 10 centi au fost in mod semnificativ mai grabite, mai putin rabdatoare decat cele care au dat raspunsul corect!

2. Pentru ca 100 de utilaje sa produca 100 de articole este nevoie de 5 minute, si nu de 100 de minute, cum ar fi ispititi unii sa zica. Din intrebare, stim ca fiecarui utilaj ii trebuie 5 minute ca sa produca un articol. Asadar, 100 de utilaje fabrica 100 de articole de acelasi fel in tot 5 minute!

3. Nuferii se raspandesc in jumatate de lac in 47 de zile (nu in 24 de zile!). Daca aria lacului acoperita de nuferi se dubleaza in fiecare zi, nu mai este necesara decat o zi pentru ca lacul pe jumatate plin de nuferi sa fie cu totul acoperit de nuferi. Daca scazi din 48 de zile una, rezulta 47 de zile!
 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img