joi, 28 martie, 2024

Cel mai slab ministru de Interne din istoria Romaniei, atacat de sindicalistii din Politie: “Salarii de mizerie”

Distribuie:

Publicat:

Sindicatul National al Agentilor de Politie comenteaza, joi, ultimele declaratii ale ministrului de Interne, Carmen Dan, aratand ca mai exista ”salarii de mizerie” pentru politisti, in conditiile in care majorarile anterioare au fost nesemnificative. Sindicalistii spun ca nu incurajeaza inactivitatea, dar nu pot sa fie partasi la ”incalcarea legislatiei in vigoare si nerespectarea drepturilor prin abuzuri”. Ei cer anularea sporului pentru lucrari de exceptie, motivand ca din momentul in care a fost introdus si pana in prezent a fost acordat sefilor si protejatilor acestora.

Iulian Surugiu, presedinte Sindicatului National al Agentilor de Politie (SNAP), ii transmite ministrului de Interne ca sindicalistii nu au facut declaratii iresponsabile, iar cetatenii ”nu trebuie sa intre in panica pentru simplul fapt ca mai exista politisti onesti care isi fac meseria pe salarii de mizerie oferite de Guvern”.

”Suntem de acord ca este absolut necesar sa asiguram continuitatea serviciului politienesc, dar sa fie respectate si drepturile politistilor, aici referindu-ne atat la repausul pentru refacerea capacitatii de munca, cat si la dreptul la libera circulatie, in tara si in Uniunea Europeana fara a avea nevoie de aprobarea vreunui sef. Este adevarat ca in anul 2017 salariile politistilor au crescut cu 10%, dar trebuie precizat ca acest lucru a insemnat o marire cuprinsa intre 100-150 lei pentru fiecare agent de politie. De la 01.01.2018, salariul net a crescut cu aproximativ 3-4%, reprezentand o majorare a venitului cu 100-150 lei”, se arata intr-un comunicat transmis joi de SNAP.

Liderul sindical arata, cu privire la sporul de 40% pentru permanenta, ca a avut valabilitate pana la 31.12.2017, in conditiile in care ar fi trebuit emis un ordin nou, de la 1 ianuarie 2018. ”In calitate de presedinte al SNAP nu am participat la elaborarea acestui ordin si va <> ca ati reusit sa <> sindicalistii sa nu includa la finalul ordinului urmatoarea fraza: <>. SNAP nu incurajeaza inactivitatea, dar nu poate sa fie partas la incalcarea legislatiei in vigoare si nerespectarea drepturilor prin abuzuri”, afirma Surugiu.

Potrivit acestuia, exista semnale ca in cele sase luni in care s-a acordat sporul de permanenta ”mai multi sefi au profitat, trecandu-se pe pontaje atat pe ei, cat si pe favoritii acestora”.

”In ceea ce priveste sporul de pana la 50% pentru lucrari de exceptie, va solicitam sa il anulati, intrucat din momentul in care a fost introdus si pana in prezent a fost acordat sefilor si protejatilor acestora”, ii cer sindicalistii ministrului.

SNAP mai precizeaza ca la finele anului trecut ministrul a avut o intalnire de lucru cu toate organizatiile sindicale si s-a gasit solutia maririi sporului de risc si suprasolicitare neuropsihica, acesta fiind majorat la unii politisti de la 5% la 10%.

”Nu s-a spus faptul ca acest spor  reprezinta o suma infima, aproximativ cinci pachete de tigari”, arata liderul sindical.

Iulian Surugiu ii mai cere ministrului sa le prezinte concret politistilor daca vor primi sau nu din acest an voucherul de vacanta in valoare de 1450 lei, reprezentand decontarea cheltuielilor pentru concediu, in conditiile in care Carmen Dan sustinea ca in Senat exista o propunere legislativa in acest sens.

”In incheiere, doamna ministru, consideram ca salariile politistilor sunt modeste (ne referim la agentii de politie si la ofiterii cu grade mici) si vor trebui gasite solutii pentru a asigura politistului un salariu decent, motivant, astfel incat si cetateanul sa beneficieze de servicii corespunzatoare si eficiente”, se mai arata in comunicat.

Ministrul Afacerilor Interne Carmen Dan a sustinut, miercuri, intr-o conferinta de presa, ca informatiile privind scaderea salariilor politistilor nu sunt reale, aratand ca cel mai mic venit in Politia Romana este de cel putin 3.000 de lei si ca 28.000 de angajati beneficiaza de majorare cu 10% a sporurilor de risc si solicitare neuropsihica pentru politistii de la actiuni speciale, criminalisti si cei care fac cercetare la fata locului. De asemenea, Carmen Dan a spus ca Politia Romana are la dispozitie maximum doua saptamani ca sa prezinte solutii pentru programul de lucru al politistilor, sustinand ca informatiile aparute in spatiul public conform carora politistii ar urma sa lucreze doar in intervalul 8.00 – 16.00 sunt false.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img