joi, 28 martie, 2024

Cele 8 lucruri care se intampla in organismul tau atunci cand bei alcool

Distribuie:

Publicat:

Pentru majoritatea persoanelor, in mod inevitabil, zambetele, rasetele si momentele amuzante de cu o seara in urma se transforma intr-o migrena, alaturi de greata si sentimentul permanent de deshidratare – o lista de stari care nu sunt la fel de amuzante ca seara precedenta.

Desi toti stim ce urmeaza dupa momentul in care dam shot-uri cu prietenii la bar si apare indoiala ca am facut cea mai buna decizie, nu incetam sa repetam scenariul acesta. Probabil ne simtim permanent atrasi de increderea de sine oferita de un Cosmopolitan sau de felul in care totul incepe sa devina distractiv dupa doua pahare de vin. Dar v-ati intrebat vreodata ce reactii are corpul in momentul in care consumati alcool?

1. Starea initiala de ebrietate. Fiecare seara de weekend incepe la fel – ai un pahar de alcool in mana, iar pe masura ce il bei, apare o senzatie de calm care topeste tot stresul acumulat de problemele de la serviciu. Acest sentiment este produs de eliberarea unor substante chimice din creier, endorfine, numite si „moleculele fericirii'. Cascada aceasta de endorfine, ce are ca punct de plecare alcoolul, este motivul pentru care ne simtim bine si apetitul de viata creste, dar este si cauza deciziilor nepotrivite, cum ar fi comportamentul violent sau condusul sub influenta alcoolului. Acordati o deosebita atentie mililitrilor de alcool pe care ii consumati: pentru un adult, consumul responsabil de bauturi alcoolice inseamna mai putin de cinci pahare in doua ore, iar pentru femei patru sau mai putine in acelasi interval de timp.

2. Increderea de sine creste. Pe langa eliberarea de molecule ale fericirii, alcoolul stimuleaza, de asemenea, aminoacidul non-proteic Gaba, un compus chimic al creierului care te calmeaza si reduce starile de anxietate sociala sau depresie. Consumul de alcool blocheaza treptat glutamatul, principalul transmitator excitator al creierului – iar pentru ca mai mult glutamat inseamna mai multa anxietate, mai putin glutamat inseamna mai putina inhibare. De aceea, cand consumi mai mult alcool decat trebuie, vei crede ca totul este perfect in regula – desi realitatea poate fi total opusul impresiilor tale. Trei sau patru pahare de vin reduc nivelul de inhibitii si numarul de frici pe care le simtim in mod normal. Din acest motiv persoanele care consuma alcool sunt mai increzatoare in actiunile lor – chiar daca acestea sunt lucruri pe care nu le-ar face fara alcool in sange.

3. Lipsa coordonarii. Cu totii am fost martori la actiunile unui prieten care nu ar fi trebuit sa bea ultimul pahar si incepe sa spuna propozitiile pe dos sau se impiedica la fiecare pas – sau poate am fost chiar noi persoana respectiva. Se pare ca exista un motiv intemeiat pentru faptele de care suntem usor jenati dimineata urmatoare. Consumul de alcool incetineste ritmul comunicarii dintre corp si creier, transformand coordonarea dintre cele doua destul de dificila. Lipsa sincronizarii in acest caz face vorbirea complicata si transforma mersul in linie dreapta in cel mai negru cosmar.

4. Pierderea memoriei. Consumul in exces de alcool nu afecteaza doar capacitatea corpului de a functiona corect, dar iti transforma memoriile de cu o seara in urma intr-o confuzie totala. V-ati intrebat vreodata care este motivul din spatele semnelor de intrebare ridicate in momentul in care vorbesti cu prietenii despre ce s-a intamplat aseara? Consumul de alcool interfereaza cu capacitatea creierului de a crea amintiri noi – altfel spus, alcoolul produce deficiente in memorie si pe masura ce numarul de pahare consumate creste, la fel si gradul de tulburari de memorie. Cantitatile considerabile de alcool, in special consumate intr-un timp scurt si pe stomacul gol, pot produce pierderea temporara a cunostintei sau un interval de timp in care persoana in stare de ebrietate nu isi poate aminti detalii cheie despre anumite evenimente, sau chiar evenimente intregi.

5. Senzatia de ameteala. Dupa o seara in care ai consumat poate prea multe cocktail-uri si te gandesti tot drumul cu taxi-ul la cat de comod este patul, poti constata ca apar ametelile. Alcoolul afecteaza modul in care functioneaza urechea interna, iar prezenta acestuia in sange ii comunica creierului faptul ca te misti mai mult decat o faci in realitate – acest dezechilibru duce la ameteala, senzatia ca totul se invarte si aparitiei vertijului.

6. Trezitul foarte devreme. La un moment dat, fiecare dintre noi a iesit intr-un grup de prieteni in cadrul caruia s-a consumat destul alcool in care toti sa inceapa sa le dea mesaje fostilor – dar aici nu e vorba despre asta. Probabil stii deja motivul pentru care dupa cateva pahare ti se face dor de fostul partener, dar te-ai intrebat care este motivul pentru care te trezesti devreme, desi ai consumat alcool cu cateva ore in urma? Consumul de alcool afecteaza capacitatea ficatului de a elibera cantitatea potrivita de glicogen in sange, vital pentru a pastra nivelul echilibrat al glicemiei. Asadar, nivelul de zahar din sange este scazut, iar corpul tau iti da trezirea pentru ca are nevoie de dulciuri. Desigur, motivele nu se opresc aici – toata lumea s-a trezit cu gura mai uscata decat desertul Sahara si a incercat sa gaseasca cel mai apropiat pahar cu apa fara sa aprinda lumina. Mai mult, chiar si un Cosmopolitan inofensiv va poate afecta calitatea somnului si prin urmare, va va cauza o stare de disconfort a doua zi. Consumul unei singure unitatii de alcool inainte de culcare reduce somnul, vital pentru refacerea organismul, cu o ora. Prin urmare, nu va veti recupera total, iar organismul va avea ceva de spus in privinta aceasta.

7. Mahmureala si anxietatea de dimineata. Faptul ca alcoolul te deshidrateaza duce la stari de greata si migrene insuportabile, dar acesta nu este singurul motiv pentru care te simti ingrozitor a doua zi. Cand vine vorba de mahmureala, trebuie sa stii ca toxina acetaldehina, creata pe masura ce ficatul incearca sa elimine alcoolul din organism – cu alte cuvinte, o sa fie prezenta pe tot parcursul zilei urmatoare. Desigur, in functie de organismul fiecaruia vor exista nivele de acetaldehina difera de la o persoana la alta. Cu cat nivelul acestei toxine este mai mare, cu atat mai insuportabila devine mahmureala. De asemenea, gravitatea starii depinde si de nivelul de hidratare al organismului – daca persoana ce consuma alcool a baut apa, a mancat o masa bogata in nutrienti si s-a odihnit. Alcoolul este toxic pentru organism, astfel incat aparitia mahmurelii este reactia organismului la consumul acestuia.

Sa mai punem la socoteala sentimentele de paranoia sau anxietate care apar imediat ce ne-am trezit si ne gandim la toate lucrurile pe care le-am facut si spus cu o seara in urma? Aceste ganduri se datoreaza scaderii nivelului de glumat cauzata de consumul de alcool. Daca te simteai cea mai fericita persoana cu cateva ore in urma, situatia s-a schimbat – odata ce consumul de alcool inceteaza, deoarece creierul incearca sa reechilibreze substantele chimice. Va dura ceva timp pana cand acest echilibru o sa se intample, asa ca pana atunci trebuie sa treci prin stari de anxietate si paranoia.

Nu vrem sa va dam vesti proaste, dar consumul constant si de lunga durata al alcoolului poate avea efecte pe termen lung. Alcoolul dauneaza creierului, asa ca persoanele care beau zilnic cantitati considerabile sunt mai predispuse sa dezvolte dementa, comparativ cu cei care consuma alcool in mod responsabil. Respectati cantitatile recomandate de alcool: un consum moderat de alcool reprezinta o bautura pe zi pentru femei si doua pentru barbati.

8. Nevoia de a manca orice. Odata ce nu mai resimti starea de greata atat de puternic, apare dorinta inevitabila de a manca orice si oricat – si prin orice, ma refer la orice nu este sanatos. Simti nevoia permanenta de a-ti rasfata papilele gustative cu o multime de carbohidrati. De ce? Dupa consumul de alcool, glicemia noastra este scazuta, iar organismul te va impinge la consumul de carbohidrati deoarece trebuie sa-si refaca stocul de glicogen. Nu este de mirare ca pofta de mancare este una crescuta si tot ce vrei sa mananci este pizza si gramezi de cartofi prajiti.

Cum poti avea parte de o seara distractiva in care s-a consumat alcool fara sa o regreti a doua zi? Este destul de simplu: depasirea cantitatilor recomandate de alcool poate duce la starea de mahmureala si creste riscul aparitiei bolilor cronice. Doza recomandata poate varia in functie de concentratia de alcool a fiecarei bauturi, dar aceasta o sa fie mereu prezenta pe eticheta acesteia.

De asemenea, este foarte important sa iesiti sambata seara in oras cu stomacul plin. Alcoolul irita peretii stomacului, iar prezenta alimentelor poate incetinii absorbtia alcoolului de catre organism. Hidratarea este foarte importanta, asa ca incearca sa alternezi paharul de vin cu unul cu apa. Cel mai important, nu uita sa consumi un pahar mare de apa inainte de culcare, deoarece acest lucru va va ajuta sa va mentineti hidratat. sursa: elle.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img