vineri, 29 martie, 2024

Cele mai ciudate boli din istoria medicinei

Distribuie:

Publicat:

Malformatia Chiari reprezinta extinderea tesutului creierului, de obicei a cerebelului, in canalul spinal. Cu alte cuvinte, creierul este prea mare pentru cutia craniana. Doar 1% din populatia SUA, de exemplu, se confrunta cu aceasta afectiune, ce poate aparea atat la copii, cat si la adulti.

In cazul celor mai multi pacienti, simptomele apar tarziu, fiind caracterizate prin dureri de cap insuportabile. In aceste situatii, decompresia chirurgicala a craniului este necesara.

Alopecia
areata apare atunci cand sistemul imunitar ataca foliculii de par, ceea ce duce la pierderea acestuia. Alopecia areata mai are alte doua forme diferite: alopecia totalis (pierderea completa a parului de pe scalp) si alopecia universalis (mai rara, ataca foliculii de par din zona capului, a sprancenelor, genelor, parul de pe picioare etc). In toate cele trei tipuri de alopecie, parul poate sa creasca din nou, fara vreun tratament.

Desi afecteaza 2% din populatie, se crede ca alopecia nu se poate vindeca. In plus, nici simptomele nu sunt unele specifice. Uneori, in etapele timpurii ale alopeciei areate se semnaleaza piele sensibila sau mancarimi ale epidermei.

Sindromul unghiei-rotula

Deseori, persoanele care au sindromul unghiei-rotula nu au unghii sau acestea cresc anormal si departe de patul unghial. Alte manifestari sunt si anomaliile scheletului, cea mai grava fiind deformarea sau absenta completa a rotulei.

In plus, mai pot aparea proeminente pe osul pelvian, ce pot fi simtite la atingere. Cel putin 1 din 50.000 de oameni au acest sindrom, insa simptomele sunt atat de diferite, incat diagnosticarea este foarte dificila.

Miotonia congenitala

Daca ai auzit de capre care lesina, afla ca acea afectiune poate afecta si oamenii. O mutatie genetica, miotonia congenitala afecteaza fluxul de ioni de clor, proces responsabil pentru relaxarea sau contractarea muschilor. Asadar, afectiunea se caracterizeaza prin rigiditatea musculara, dupa contractii voluntare ce apar in mod normal dupa perioade lungi de odihna.

Boala afecteaza muschii picioarelor, ai bratelor, ai maxilarului si ai diafragmei. Exercitiile si miscarile usoare dupa odihna pot reduce rigiditatea musculara. In ciuda episoadelor neplacute, pacientii diagnosticati cu miotonie congenitala nu se confrunta cu alte probleme de sanatate grave.

Boala omului de piatra

Fibrodisplazia osificanta progresiva (FOP) sau boala omului de piatra reprezinta una dintre cele mai rare afectiuni genetice. Tesutul osos incepe sa creasca acolo unde muschii, tendoanele si alte tesuturi de acest fel ar trebui sa fie, limitand cu mult miscarile. In timp, pacientii cu FOP dezvolta un al doilea schelet care ii transforma in statui vii.

In lume, au fost confirmate doar 800 astfel de cazuri. Desi boala este una incurabila, in 2006 specialistii au descoperit gena care declanseaza FOP. In prezent, mai multe studii clinice se deruleaza, ceea ce inseamna ca tratamente eficiente ar putea fi descoperite in viitor.

Limba geografica

Aproximativ 2-3% din populatie se confrunta cu asa numita “limba geografica”, atunci cand in acea zona apar forme ce seamana mai degraba cu niste harti. Asta se intampla pentru ca pe anumite parti ale limbii lipsesc papilele gustative sau sunt foarte mici. Modelul se poate schimba de la o zi la alta, in functie de locul in care papilele incep sa se vindece.

Limba geografica este o afectiune inofensiva, unele persoane experimentand disconfort in acea regiune sau sensibilitate la alimentele picante.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img