joi, 28 martie, 2024

Cele mai frecvente cauze ale durerilor de mana

Distribuie:

Publicat:

Mainile sunt foarte importante pentru fiecare dintre noi, avand in vedere ca zilnic desfasuram zeci de activitati in care folosim oasele, muschii si tendoanele acestora. Dar toate aceste structuri pot fi afectate si pot provoca dureri si disconfort articular.

Dr. ortoped Tarek Nazer prezinta pentru ziare.com care sunt cele mai frecvente cauze ale durerilor de mana si avertizeaza ca trebuie sa mergi la medic cand prezinti una dintre situatiile urmatoare.

– Aparitia unui nodul sau unei formatiuni care da o senzatie de disconfort sau durere. Cel mai probabil este vorba despre un chist sinovial asemanator unui balonas, umplut cu un lichid clar sau cu un gel. Acesta isi poate schimba dimensiunile, poate chiar sa dispara complet, provocand sau nu durere. In cazurile in care tratamentul nechirurgical nu este de success, atunci este necesara o mica interventie chirurgicala unde se practica excizia chistului.

Vrei sa ai maini catifelate? Iata cateva trucuri
– Aparitia amortelii la degete si dureri care iradiaza pe degete. Este foarte posibil sa ai sindrom de tunel carpian, care este o afectiune medicala ce se caracterizeaza prin compresiunea nervului median (unul dintre cei trei nervi importanti de la nivelul membrului superior) la nivelul incheieturii mainii, pe partea palmara, unde exista o structura anatomica fibro-osoasa, numita tunel carpian. In cazurile avansate este necesara decompresia chirurgicala a nervului folosind o incizie mica.

– Degetul sta indoit si nu se poate indrepta. Este vorba despre o maladie fibroproliferativa, frecvent intalnita, invalidanta, localizata la nivelul mainii. Ea afecteaza, in special, pacientii varstnici, determinand contractura progresiva a degetelor in flexie. In cazurile unde degetul are flexie mai mult de 30 de grade este necesara cura chirurgicala de dupytren.

– Te dor tendoanele cand faci flexie sau extensie al degetelor. O tendinita reprezinta inflamatia sau iritatia unui tendon – un fascicul fibros gros care ataseaza muschii de oase. Aceasta afectiune provoaca durere si sensibilitate articulatiei, necesitand repaus si tratament antiinflamator. In unele cazuri este nevoie de infiltratie locala.

Daca suferiti de oricare dintre aceste probleme trebuie sa va prezentati la un medic ortoped pentru o consultatie si tratament. Din fazele incipiente este mult mai usor de tratat si se pot preveni interventiile chirurgicale.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img