marți, 23 aprilie, 2024

Cele mai frecvente greseli pe care le faci cand gatesti paste

Distribuie:

Publicat:

Cele mai frecvente greseli pe care le faci cand gatesti paste pot fi usor indreptate. Nu trebuie sa fii chef sau bucatareasa la restaurant italian. tine minte ca totul se invarte in jurul timpului de fierbere, calitatii sosului si cantitatii de sare! Esti gata? Iata ce ai de facut!

Daca ai ocazia sa intrebi un bucatar, acesta iti va spune ca poti da chix cu niste paste banale pana sa ajungi la prepararea sosului. Una dintre greselile comune se refera la folosirea in exces a sarii sau ignorarea ei.

Pui prea multa sare in oala. Sau prea putina

Pastele se pun la fiert dupa ce apa da in clocot, insa inainte de acest proces, apa se sareaza. Daca te-ai intrebat de ce se intampla acest lucru, ai bine afla ca sarea adaugata in apa in care urmeaza sa fiarba pastele da un plus de gust preparatului tau. Bucatarii folosesc cel mai adesea sare cu granulatie mare (grunjoasa), care nu a ajuns inca sa fie rafinta. Desi nu este o regula scrisa in bucatarie, la trei litri de apa clocotita ar da bine cam 2-3 lingurite de sare grunjoasa. Nu mai mult, nu mai putin. 

Adaugi sare in exces in pastele proaspete

Cand prepari propriile paste, in casa, e bine sa sarezi aluatul, nu sa pui sare in apa in care urmezi sa fierbi pastele. Cand adaugi sare in timpul procesului de preparare a pastelor proaspete poti controla mai bine aromele produsului final, spune bucatarul italian Albert di Meglio, noteaza perfecte.ro, care citeaza today.com.

Torni sosul peste paste

Fie ca gatesti carbonara, bolognese sau orice paste cu sos, faci o greseala mare daca le prepari separat. De cele mai multe ori, gospodinele fierb pastele intr-o oala si prepara sosul in alta. La final, toarna sosul peste paste, in farfurie. Gresit, spun mesterii bucatari ai gastronomiei italiene! 

Chiar daca pui pastele la fiert intr-o oala separata, ele trebuie turnate in oala cu sos si fierte cateva minute impreuna cu acesta, pentru contopirea tuturor aromelor si condimentelor. Pastele proaspete au nevoie de circa 3-4 minute pentru a absorbi toate aromele sosului.

Arunci apa in care ai fiert pastele

Pe vremuri, cand ceaiul abia intrase in Marea Britanie din India, gospodinele din Imperiu au avut o mare problema cu aceasta noua planta. Istoria a consemnat ca primele ceaiuri facute vreodata pe teritoriu britanic au fost un fiasco total: femeile fierbeau frunzele aromate, aruncau apa, dupa care mancau cu paine buruienile oparite. A durat ceva pana au inteles care era, de fapt, comoara.

Cam acelasi lucru facem acum cu apa in care fierbem pastele. Ea nu se arunca, fiindca este plina de savoare, e sarata si poate fi folosita la prepararea sosurilor pentru paste. Totodata, apa de la paste poate fi un bun agent de ingrosare pentru sosurile care insotesc acest preparat atat de indragit de romani. G.H.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img