joi, 25 aprilie, 2024

Cele mai nocive alimente pentru ficat

Distribuie:

Publicat:

Grasimile saturate impiedica ficatul sa functioneze cum trebuie. Ele nu sunt singurul inamic care ameninta sanatatea acestui organ foarte important. Ficatul este un organ care functioneaza si livreaza organismului in functie de ceea ce primeste. El este o placa turnanta pentru corp, si tot ce ingeram , mestecam, inghitim – alimente sau medicamente -, ajunge sub o forma sau alta la nivelul ficatului, care trebuie sa le metabolizeze. 

Cartofii prajiti si chiftelutele sunt printre cele mai proate alegeri pe care le putem face pentru ficat. Prea multe grasimi saturate ingreuneaza activitatea acestui organ si il imbolnavesc. In timp, acestea produc inflamatii care duc la fibrozari ale organului, crescand riscul de ciroza. Zaharul in exces este a doua alegere gresita. Aceasta pentru ca o parte din ccea ce ficatul este sa transforme zaharul in grasime. Suplimentand cantitatea de zahar, ii dam de lucru ficatului care va produce mai multa grasime, care va sfarsi prin a se punesi  acolo unde nu trebuie. Pe termen lung, boala pe care o riscam este cea a ficatului gras, astfel ca ne putem respecta ficatul prin consumul ocazional de dulciuri. Organismul nostru are nevoie de sare, dar nu prea multa. 

Studiile recente au aratat ca o dieta bogata in sodiu poate duce la fibrozarea ficatului. Prin urmare, este indicat sa ocolim alimente precum sunca sau feliatele, in favoarea legumelor. Si pentru a fi siguri ca nu aducem mai mult de 3 grame de sare de bucatarie pe zi in dieta, cel mai bine este sa indepartam solnita de pe masa. Despre alcool se stie ca poate afecta grav ficatul, fiind una dintre cauzele de cancer ale acestui organ. Chiar si chefurile ocazionale stropite din belsug cu alcool sunt un risc. Recomandarea este de a ne limita la o singura bautura pe zi, in cazul femeilor si doua, in cazul barbatilor.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img