sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Cele mai tari farse de 1 aprilie

Distribuie:

Publicat:

FARSE DE 1 APRILIE. Ziua pacalelilor este ziua in care glumim si facem mici farse prietenilor si celor dragi, pentru a le smulge un zambet sau chiar hohote de ras.

Originea acestei zile, celebrata de mai multe secole in diverse culturi, este controversata si invaluita in mister, insa se pare ca totul ar fi inceput in secolul al XVI-lea, odata cu trecerea de la calendarul iulian la cel gregorian, moment in care s-a decalat inceperea noului an si multe oameni obisnuiau sa-si ofere cadouri de 1 aprilie. Cadourile au devenit glume, apoi veritabile stratageme pentru pacalirea rudelor si a prietenilor. Romanii serbau, incepand cu 25 martie, Hilaria – echinoctiul de primavara si renasterea naturii.

Cea mai veche referire la Ziua Pacalelilor pare a fi, potrivit Museum of Hoaxes, un fragment dintr-un poem flamand din 1539, in care un barbat si-ar fi pacalit servitorul chiar intr-o zi de 1 aprilie.

FARSE DE 1 APRILIE. Pacaleli celebre

 In 1957 reputatul post de televiziune britanic BBC a difuzat un reportaj detaliat despre recolta foarte buna de spaghetti din livezile de arbori de spaghetti din Elvetia.

Reportajul au avut un succes urias, sute de telespectatori au sunat la redactie intreband cum ar putea obtine si ei un copac de spaghetti sa-l planteze in curte.

In 1962 la postul national de televiziune suedez doi fizicieni au explicat audientei cum isi pot face singuri televizoare in culori daca intind un ciorap de dama, de nailon, peste ecran. Ei au descris in termeni stiintifici cum are loc refractia luminii in fibrele de nailon, exact ca-n tubul catolic al televizoarelor in culori.

A urmat un val de reclamatii furioase din partea telespectatorilor dezamagiti ca metoda n-a functionat.

In 1976 un reputat astronom britanic a explicat la Radio BBC 2 ca din cauza unei alinieri istorice intre planetele Pluto, Jupiter si Terra, gravitatia pe pamant urmeaza sa fie redusa in mod semnificativ.

Astronomul le-a cerut ascultatorilor ca fix la 9:47 sa sara ca sa experimenteze imponderabilitatea la ei acasa.

Liniile telefonice s-au umplut ulterior de ascultatori care au descris convingator ca au simtit reducerea gravitatiei exact la ora precizata.

In 1998 lantul american de fast-food Burger King a publicat reclame in toate marile ziare pentru a anunta ca a pus in vanzare hamburgerul pentru stangaci, in care toate ingredientele si condimentele sunt rotite cu 180°, astfel incat se poata bucura de ele in mod corect si stangacii.

S-au format cozi mari. Clientii voiau sa se asigure ca primesc hamburgerul corect si ca nu se incurca comanda lor – hamburgeri pentru stangaci livrat dreptacilor.

In 1 aprilie 1906, publicatia Wichita Daily Eagle isi anunta cititorii ca un val inalt de trei metri se indreapta spre oras pe raul Arkansas. Mai mult, cititorii erau informati ca din directia opusa valului vin zeci de mii de broaste, care migreaza in amonte. Potrivit ziarului, cele doua forte urmau sa se intalneasca in dreptul orasului, la ora 10.00 dimineata. Cateva mii de oameni s-au adunat pe malul raului sa priveasca bizarul eveniment, avand nevoie de cateva ore pentru a-si da seama ca totul fusese o pacaleala.

In 1 aprilie 1980, departamentul international al BBC a anuntat ca faimosul ceas Big Ben va renunta la afisajul traditional si va deveni digital. Stirea furniza numeroase detalii nostalgice despre celebrul orologiu, iar spre finalul materialului, jurnalistii britanici anuntau ca limbile ceasului vor fi donate primilor ascultatori care ii contacteaza.

Primul apel a venit de la un pescar japonez care se afla in mijlocul oceanului Atlantic, insa au urmat alte sute de telefoane, date de englezi furiosi ca simbolul national va fi schimbat. BBC si-a cerut scuze pentru farsa, pe care putini au considerat-o amuzanta.

FARESE DE 1 APRILIE. Ceata atomica, aselenizarea si pinguinii care si-au luat zborul

– O alta pacaleala care n-a iesit tocmai cum se asteptau autorii a avut loc la Eindhoven, in Olanda. Pe prima pagina a ziarului Eindhovensch Dagblad din 31 martie 1947 era scris in litere mari: “O zi neagra pentru Eindhoven!” Stirea spunea ca orasul va fi distrus a doua zi (1 aprilie) de o “ceata atomica” produsa in urma unui accident care a avut loc la fabrica Philps.

Cu toate ca tonul articolului era extrem de amuzant, oferind fel de fel de sfaturi fara sens cititorilor in fata cataclismului, multi dintre ei au citit (n.r. – cum se intampla in multe cazuri) doar primele randuri si au intrat in panica. Mii de oameni au incercat sa paraseasca orasul, iar situatia a fost calmata doar dupa ce primarul a intervenit radiofonic si a anuntat ca totul a fost o farsa.

Incidentul este in continuare de notorietate in Olanda.

– Postul national de radio din Elvetia si-a intrerupt programul in 1 aprilie 1967, anuntand ca astronautii americani au ajuns pe Luna. Au urmat ore intregi de emisie regizata, interviuri cu experti si corespondente din lumea intreaga. Atat de credibila au fost relatarile jurnalistilor elvetieni, incat autoritatile americane din “Tara cantoanelor” au inceput sa sarbatoreasca.

Postul de radio a anuntat ca astronautii se vor intoarce de pe luna in aceeasi seara, dar si ca nava lor poate fi observata cu ochiul liber din zonele slab luminate, din afara oraselor. Mii de elvetieni au plecat din orase pentru a observa evenimentul istoric, iar compania de transport feroviar a fost nevoita sa-si suplimenteze trenurile.

Aveau sa mai treaca, insa, inca doi ani pana cand americanii sa ajunga pe Luna.

– BBC a anuntat ca o echipa pe care o trimisese in Antarctica pentru a filma un documentar a surprins momentul in care mai multi pinguini si-au luat zborul.

Clipul a fost publicat pe internet in 1 aprilie 2008, devenind rapid extrem de popular. Stirea mentiona ca pinguinii au inceput sa migreze mii de kilometri si ca isi petrec iernile sub soarele tropical.

Dcnews.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img