joi, 25 aprilie, 2024

Cele trei chimicale care transforma carnea intr-o otrava cancerigena

Distribuie:

Publicat:

Mancarea procesata poate creste riscul aparitiei cancerului intestinal. Agentia pentru Cercetare a Cancerului, din cadrul Organizatiei Mondiale a Sanatatii, afirma ca 50 de grame de carne procesata pe zi pot creste riscul aparitiei cancerului intestinal cu 18%.

Exista trei agenti principali din carnea procesata care provoaca cancerul: fierul, care se afla in mod natural in carne; nitrozaminele, care se formeaza atunci cand carnea este procesata; MelQx si PhIP, chimicale care se formeaza in timpul gatirii. Fierul se gaseste in toate tipurile de carne, acesta este absorbit cu usurinta de organism, fiind o parte importanta din dieta oamenilor. O cantitate excesiva poate creste riscul aparitiei cancerului, deoarece fierul actioneaza ca un catalizator pentru formarea radicalilor liberi.

Nitrozaminele apar doar atunci cand carnea contine nitriti sau saruri cu nitriti. Mancarea care contine cele mai multe nitrozamine este cea afumata, cea proaspata sau fructele de mare. Alimentele care contin cantitati moderate sunt granele, lactatele, uleiurile, bauturile si vinul, ceea ce inseamna ca oamenii sunt expusi constant la aceste chimicale.

Desi MelQx si PhlP se formeaza in timpul gatirii, concentratia de chimicale este diferita in functie de metoda de gatire si de cat de bine este gatita carnea. Agentia pentru Cercetare a Cancerului  nu a furnizat informatii despre riscul aparitiei cancerului in functie de diferitele tipuri de carne procesata.

Unii fabricanti de carnati nu utilizeaza nitrati in procesul de fabricare, astfel consumatorii ar trebui sa aleaga doar produsele cu continut ridicat de carne si condimentate doar cu ierburi naturale, iar carnea nu ar trebui sa fie gatita excesiv.

sursa: descopera.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img