vineri, 29 martie, 2024

Celulele stem – tratamentul ideal pentru embrionii cu tulburari genetice

Distribuie:

Publicat:

Sistemul imunitar al fetilor in curs de formare ar putea adopta celulele stem aparent fara nicio problema. Totusi, aceste tratamentenu au functionat pana acum. Pentru embrionii cu anumite boli, cum ar fi anemia falciforma, implanturile de celule stem ar trebui sa fie medicamentul perfect. Sistemul imunitar flexibil al fatului ar trebui sa permita celulelor stem sa inlocuiasca celulele bolnave din organism.

Cu toate acestea, de cele mai multe ori fatul respinge implantul, chiar si atunci cand exista compatibilitate cu donatorul. Potrivit cercetatorilor, cauza cea mai probabila este cantitatea mare de sange a mamei. Sistemul ei imunitar declanseaza respingerea. In acest caz, este necesar sa fie folosite celule stem compatibile cu celulele din organismul mamei, chiar daca nu sunt compatibile pentru embrion. Astfel celulele sunt acceptate si implantul functioneaza. In consecinta, tulburarile genetice pot fi tratate chiar inainte de nasterea copilului.

Cat de importanta este recoltarea de celule stem la nastere

Celulele stem sunt celule cu o extraordinara capacitate de a se transforma intr-o mare diversitate de celule diferentiate (celule nervoase, hepatice, etc.) putand astfel sa reinnoiasca şi sa refaca tesuturi afectate sau distruse. Cand o celula stem se divide, celulele rezultate pot fi tot celule stem sau pot fi un alt tip de celule, celule specializate (hepatice, nervoase, epiteliale, musculare, etc.). Ceea ce este unicat despre celule stem este capabilitatea lor de a face toate aceste alte tipuri de celule. Celulele stem sunt furnizori de celule noi. Când cellule stem se împart ele pot face mai multe cellule stem sau mai multe alte tipuri de celule. De exemplu, celulele stem din piele pot face mai multe celule stem de piele sau se pot face celule diferenţiate de piele care au locuri de muncă specifice, cum ar fi abilitatea de a face melanină.

 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img