marți, 19 martie, 2024

Centrala de apartament cauzeaza cancer locatarilor

Distribuie:

Publicat:

In cartiere cu blocuri debransate de la sistemul centralizat unde s-au montat centrale de apartament pe gaz, cu evacuare pe orizontala, a crescut mortalitatea de cancer de peste 4 ori, in special la tineri. Datele vor fi prezentate pe 19 octombrie in cadrul unei conferinte sustinute in Academie de Studii Economice (ASE) Bucuresti.

In urma cercetarilor desfasurate la UMF Cluj, s-a stabilit ca: „Prin centrala din perete ies peste 70 de produsi cancerigeni! Poluarea la interior este mai complexa decat cea de la exterior, concentratiile unor poluanti, ca de exemplu dioxidul de azot, fiind mai mare la interior”, avertizeaza, dupa 15 ani de cercetari, Academician Prof. dr. docent Gheorghe Benga, membru al Academiei Romane.

Profesorul Benga sustine ca in gazele emanate de centralele termice individuale exista zeci de poluanti, inclusiv compusi de azot, de sulf, metale grele, radicali liberi, etc. Acesti poluanti mutageni si genotoxici, precum si particulele ultrafine de funingine, sunt cancerigene. Mai mult, funinginea este pe primul loc in listele de agenti cancerigeni in toate tarile.

Acest lucru se intampla in conditiile in care instuitutiile de resort spun ca reteua oraseneasca de termoficare este preferabila centralelelor de apartament, dar primariile, in marea lor majoritate, nu au bani sa sustina functionarea retelelor de termoficare. Ca atare, cetatenii sunt nevoiti sa foloseasca centralele de apartament – in lipsa de alternativa.

Oraganizatorii conferintei de la ASE, din 19 octombrie, spun ca solutia este simpla, adica se monteaza o tubulatura comuna de dirijarea gazelor de ardere peste acoperisul blocului – si gata! tevile de evacuare a gazelor de la toate centralele bransate la tub vor fi dotate cu o clapeta gravitationala.

Aceasta nu va permite accesul gazelor in apartament de la centralele vecinilor daca centrala din apartamentul respectiv este oprita.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img