vineri, 19 aprilie, 2024

Centre sociale construite cu fonduri europene, zac cu lacate pe usa

Distribuie:

Publicat:

Doua structuri de asistenta sociala,unul in Comuna Solesti si unul in Comuna Vutcani,  construite cu bani europeni, zac nefolosite de ani de zile, pentru ca primariile nu dispun de bani pentru a angaja personal si a le asigura salariile.

Centrele care au costat chiar si sute de mii de euro, risca sa se degradeze.

Situatia este de neinteles cu atat mai mult ca sute de batrani din judet asteapta de luni de zile sa se elibereze un loc intr-unul dintre centrele existente pentru a-si gasi un loc unde sa-si duca traiul.

La Solesti si la Vutcani zac lacate pe usi din lipsa de personal iar la Bogdanesti lipsesc fondurile pentru mobilier.
Un astfel de centru necesita un numar de peste 10 angajati, lucru care presupune un  efort financiar mare pentru plata salariatilor angajati de primarie.

Dat fiind faptul ca proiectele finantate din bani europeni sunt deosebit de stricte si obliga autoritatile locale sa pastreze un anumit numar de ani destinatia cladirilor in cauza, nu s-a mai putut face nimic pentru ca aceste cladiri sa fie folosite si in alte scopuri.

Pentru ca centrele construite initial pentru a gazdui copii care provin din familiile defavorizate, au toate dotarile necesare, dupa eventuala preluare de catre DGASPC Vaslui, ele si-ar putea primi imediat beneficiarii. Ar fi nevoie doar de angajarea de personal, dupa care batranii aflati in nevoi si-ar putea gasi un loc in care sa fie ingrijiti.

Situatie neplacuta este si la Bogdanesti, unde un centru de zi de tip after-school, a carui constructie a fost finalizata si care trebuia dat in folosinta de mai bine de o luna de zile, sta inchis si nu a putut fi inaugurat din cauza indolentei unor functionari din cadrul Ministerului Muncii si Protectiei Sociale.

“Odata cu schimbarea Guvernului s-au blocat ultimele plati. Stupoare, raspunsul pe care l-am primit este acela ca nu exista personal ca sa deschida plicul, pentru a face ultimele plati”, a declarat primarul comunei Bogdanesti.

Centrul din Bogdanesti urmeaza sa primeasca aproximativ 20 de copii care provin din familii defavorizate.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img