sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Cercetatorii au realizat prima radiografie 3D in culori a corpului uman

Distribuie:

Publicat:

Oamenii de stiinta din Noua Zeelanda au realizat prima radiografie in trei dimensiuni (3D) si in culori a unui corp uman, gratie unei tehnici care ar putea contribui la imbunatatirea diagnosticarii medicale, potrivit Laboratorului European pentru Fizica Particulelor de la Organizatia Europeana pentru Cercetare Nucleara (CERN), a carei tehnologie a fost utilizata in acest scop, informeaza AFP.

Noul dispozitiv, bazat pe radiografia traditionala alb-negru, incorporeaza tehnologia de urmarire a particulelor dezvoltata pentru Marele Accelerator de Hadroni (LHC) al CERN, care a permis descoperirea, in 2012, a faimoasei particule elementare insesizabile numita bosonul Higgs, potrivit Agerpres.

"Aceasta tehnica de imagistica cu raze X in culori ar putea produce imagini mai clare si mai precise si ar putea sa ii ajute pe medici sa ofere pacientilor diagnostice mai exacte", sustine CERN intr-un comunicat.

Potrivit CERN, imaginile arata in mod clar diferenta dintre os, muschi si cartilaj, dar si pozitia si dimensiunea tumorilor canceroase, spre exemplu. Tehnologia CERN, numita Medipix, functioneaza ca o camera care detecteaza si numara particule individuale subatomice in timp ce acestea intra in coliziune cu pixelii, atunci cand obturatorul electronic este deschis. Acest fapt permite realizarea de imagini de inalta rezolutie si de mare contrast.

Astfel, noul instrument de imagistica permite obtinerea de imagini pe care nu le poate realiza niciun alt dispozitiv de imagistica, dupa cum a subliniat dezvoltatorul sau, Phil Butler, de la Universitatea Canterbury (Noua Zeelanda). Societatea neo-zeelandeza MARS Bioimaging Ltd comercializeaza acest scaner 3D, numit "Spectral CT", precizeaza sursa citata.

Lunile urmatoare, acest scaner va face obiectul primului test clinic efectuat pe pacienti de la ortopedie si reumatologie din Noua Zeelanda, deschizand calea catre o potentiala utilizare de rutina a acestui echipament de noua generatie, potrivit CERN.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img