sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Cercetatorii vor crea ”supersangele”, care va putea trata unele boli pana acum incurabile

Distribuie:

Publicat:

Compania Rubius Therapeutics si-a propus sa foloseasca tocmai globulele rosii ale sangelui pentru a inlocui enzimele lipsa, ducand astfel la tratarea unor boli letale precum cancerul. Pana acum, compania a strans 200 de milioane de dolari pentru a-si finanta cercetarile.

Cercetatorii vor crea ''supersangele'', care va putea trata unele boli pana acum incurabile. Asa cum doctorii au inceput sa foloseasca celulele T modificate pentru a face ca sistemul imunitar sa lupte impotriva cancerului, Rubius Therapeutics isi propune sa foloseseasca tocmai organismul pentru a lupta impotriva acestei maladiei, spre deosebire de metodele vechi in care sunt folosite chimicale sau materiale sintetice, scrie descopera.ro, care citeaza Futurism. Rubius va echipa celulele sangelui cu o proteina care poate fi „programata” pentru a trata o conditie particulara. Apoi, vor fi administrate inapoi in organism unde vor incepe sa lupte impotriva maladiei. Acest „supersange” va fi mai putin de 1% din totalul de sange al persoanei respective.

Cercetatorii vor crea ''supersangele'', care va putea trata unele boli pana acum incurabile. Totusi, spre deosebire de imunoterapia cu celule T, aceasta noua abordare nu necesita o personalizare atat de semnificativa. Este nevoie de un donator universal (cineva cu grupa 0 negativ) pentru a „genera suficiente doze terapeutice pentru a trata sute sau mii de pacienti diferiti”, au precizat cei de la Rubius pe site-ul lor. In afara de cancer, tratamentul este util si pentru conditii precum lupus sau diabet de tip I. Deocamdata insa, acesta este un concept, care va trebui sa treaca printr-o serie de experimente si teste clinice care sa-i dovedeasca siguranta si utilitatea.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img