vineri, 19 aprilie, 2024

Cerealele britanice se vand cu rapiditate pe piata in asteptarea Brexitului

Distribuie:

Publicat:

Fermierii britanici se grăbesc să îşi vândă recoltele consistente de grâu şi orz înainte de sfârşitul lunii octombrie, pentru a evita posibilele turbulenţe care ar putea apărea pe piaţă din cauza unui Brexit fără acord, transmite Bloomberg potrivit Agerpres.

Potrivit Agriculture & Horticulture Development Board, Marea Britanie ar putea înregistra în 2019 cea mai mare recoltă de orz din ultimii patru ani iar prognozele la grâu s-au îmbunătăţit şi ele. Dacă la acestea se adaugă şi riscul ca vânzările spre Uniunea Europeană să se prăbuşească dacă Marea Britanie părăseşte blocul comunitar fără un acord, s-ar putea explica vânzările mari de cereale înregistrate la începutul sezonului actual. 

Datele AHDB arată că fermierii britanici au vândut aproximativ 63.000 de tone de orz cu livrare spot în prima săptămânii a lunii august. Aceasta este cea mai mare cantitate înregistrată după anul 2000 iar vânzările de grâu furajer au atins şi ele cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani. 

"Vedem că există foarte multă cerere pe piaţa spot. Programul nostru la orz este în avans faţă de nivelul la care era de obicei", a spus Edd Britton, trader la Bartholomews Agri Foods Ltd. 

Marea Britanie este unul din cei mai mari cultivatori de orz din Uniunea Europeană şi în mod tradiţional exportă aproximativ 15% din recolta sa spre producătorii de bere şi crescătorii de porci din blocul comunitar. 

Însă recolta consistentă din acest an ar putea să fie vizată de tarife vamale consistente la importul în UE dacă nu se va ajunge la un acord înainte de Brexit iar unele soiuri de cereale ar putea să fie vizate de taxe de peste 90 de euro pe tonă. Premierul Boris Johnson a spus că Marea Britanie va fi gata să părăsească blocul comunitar la 31 octombrie, cu sau fără un acord de divorţ. 

"Piaţa este într-o cursă contra cronometru" şi nu se fac tranzacţii dincolo de luna octombrie, a precizat Jonathan Arnold, director la firma de trading de cereale Robin Appel Ltd. 

Pentru a-şi vinde surplusul de cereale, Marea Britanie ar putea să se uite spre pieţele mai îndepărtate, cum sunt cele din Africa de Nord. Acest lucru s-a mai întâmplat în trecut atunci când Marea Britanie a avut recolte consistente însă în mod tradiţional pieţele din Nordul Africii sunt aprovizionate cu cereale din Franţa şi bazinul Mării Negre.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img