joi, 28 martie, 2024

Ceremonia de nunta din Grecia antica. Situatia femeii in societate

Distribuie:

Publicat:

Ceremonia de nuntă din Grecia antică. Istoria societăţii elene s-a desfăşurat în unul din cele mai atrăgătoare ţinuturi din bazinul Mării Mediterane. Locul unde Europa, Africa şi Asia se apropie cel mai mult una de alta.

Ţinutul era format din Grecia continentală şi Grecia insulară.

Cele mai solide baze ale civilizației europene se pun în Grecia. Elenii au avut marea capacitate de a deschide drumuri noi în economie, filosofie, știință, artă etc.

Prin epoca elenistică, grecii au dat naștere celei dintâi civilizații de sinteză, de cuprindere „universală” din istorie.

Ceremonia de nuntă din Grecia antică. Situaţia femeii in societate

Situaţia femeii în Grecia antică nu era deloc demnă de prestigiul de care se bucura civilizaţia greacă

În societatea greacă femeia era exclusă din viaţa publică, fiind obligată să trăiască într-un compartiment separat al casei. Activitatea ei se limita la treburile casnice.

Fetele primeau o educaţie sumară. O atenţie deosebită era acordată educaţiei băieţilor: grecii căutau să dezvolte calităţile corpului şi ale spiritului care le-ar permite să fie cetăţeni utili patriei lor. Era o onoare pentru greci de a face studii, majoritatea cetăţenilor fiind cărturari. De la şapte ani băieţii mergeau la şcoală, unde studiau gramatica, matematică, muzica, poezia, istoria; la gimnaziu ei practicau sportul, căci activităţile fizice jucau un rol important în societatea greacă, unde dominau spiritul de competiţie şi grijă pentru dezvoltarea corpului şi spiritului.

La Roma autoritatea paternă avea un caracter sacru. Soţia, matrona, deşi era sub autoritatea soţului, se bucura totuşi de o serie de drepturi: putea să participe la întrunirile familiei, la banchetele publice, la spectacole şi jocuri publice, fiind înconjurată cu respect din partea bărbaţilor.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img