vineri, 26 aprilie, 2024

Cererea procurorului general Augustin Lazar de suspendare a procedurii de revocare din functie, judecata pe 20 noiembrie

Distribuie:

Publicat:

Curtea de Apel (CA) Alba Iulia va judeca in data de 20 noiembrie cererea de suspendare a executarii propunerii ministrului Justitiei, Tudorel Toader, de revocare din functia de procuror general a lui Augustin Lazar, a declarat, luni, pentru AGERPRES, purtatorul de cuvant al instantei, Cosmin Muntean.

Procurorul general Augustin Lazar a depus vineri, la Curtea de Apel Alba Iulia, o actiune in contencios administrativ, prin care cere suspendarea procedurii de revocare a sa din functie, demarata de ministrul Justitiei, Tudorel Toader.

Potrivit unor oficiali din Parchetul General, Augustin Lazar a depus, tot vineri, la Ministerul Justitiei, o plangere prealabila impotriva raportului de evaluare intocmit de Tudorel Toader.

In actiunea depusa la Curtea de Apel Alba Iulia, Augustin Lazar a solicitat suspendarea efectelor raportului intocmit de Toader, pana la solutionarea litigiului de la Ministerul Justitiei.

Pe 24 octombrie, Tudorel Toader a anuntat ca a declansat procedura de revocare din functie a procurorului general Augustin Lazar.

Ministrul Justitiei a sustinut ca dosarul de candidatura depus de Augustin Lazar nu era complet, deoarece lipsea ultima evaluare a activitatii profesionale.

De asemenea, Toader afirma ca in dosarul de candidatura de la MJ se afla o ordonanta de clasare pe numele presedintelui Klaus Iohannis. Ulterior, s-a descoperit ca aceasta ordonanta nu a fost intocmita de Augustin Lazar, ci de un alt procuror, Cristian Lazar.

Pe 1 noiembrie, Augustin Lazar declara ca afirmatia ministrului Justitiei privind descoperirea unei fraude in dosarul sau de candidatura pentru aceasta functie s-a dovedit "o manipulare a opiniei publice" si a anuntat ca isi rezerva dreptul de a actiona conform procedurilor legale in vigoare.

"Afirmatia privind pretinsa descoperire a unei fraude, dupa doi ani si jumatate, in procesul de numire a procurorului general s-a dovedit total lipsita de suport probator si, mai mult decat atat, s-a dovedit a fi o manipulare a opiniei publice, o manipulare si tinere in suspans nejustificata fata de o afirmatie care a fost facuta in mod interesat, pentru a servi unei proceduri de revocare viciata vizibil. As dori sa va spun ca, la o simpla lecturare a hotararii Consiliului Superior al Magistraturii din 21 aprilie 2016, vom putea sa vedem ca Sectia de procurori a verificat cu meticulozitate fiecare dintre conditiile legale care erau impuse pentru candidati, respectiv vechime minima de 10 ani, lipsa sanctiunilor in ultimii 3 ani – si va rog sa observati ca numai pentru lipsa sanctiunilor se cere termenul de trei ani – si in continuare era necesara conditia unui calificativ foarte bun la ultima evaluare. Prin urmare, Consiliul Superior al Magistraturii, care este garantul independentei Justitiei, a constatat ca erau intrunite toate conditiile legale pentru candidati. Restul este politica, iar eu imi rezerv dreptul de a actiona conform procedurilor legale in vigoare", spunea Lazar.

sursa: AGERPRES

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img